Mässa med Suveräna Malteserorden

I går deltog jag i Skandinaviska Associationens av Suveräna Malteserorden mässa i Katolska domkyrkans krypta, inom ramen för Malteserhjälpen. Den lilla kryptan skapar en intim atmosfär och konventualkaplanens predikan ur Lukaevangeliet kring färden mot Emmaus var väldigt bra. Det var roligt att återse bekanta och att lära känna nytillkomna personer samt höra lite om vad som är på gång just nu. Det var alldeles för länge sedan sist jag gjorde något i Malteserhjälpens regi. Jag var aktiv där fram till ca 2010 bl.a. som webbmaster, men tiden har inte räckt till riktigt sedan dess, med barn och jobb, utan jag är stödjande medlem.

Suveräna Malteserorden är, som bekant, en av katolska kyrkans två riddarordnar och räknar ursprung från ca år 1050. Det är också världens enda statsbildning utan land: i efterdyningarna av att orden förlorade Malta under Napoleonkrigen, så beslutades att Malteserorden ändå skulle räknas som en stat och har idag som sådan bl.a. pass, post- och myntväsende samt diplomatiska förbindelser med mer än 100 länder. Ordens dubbla natur återspeglas inte minst i ledarens titel: denne är prins och stormästare, f.n. fra’ Matthew Festing. Orden är öppen för katoliker av bägge kön: även om orden för länge sedan endast var öppen för adliga så är det sedan länge borttaget.

Nordiska Malteserhjälpen är en ekumenisk hjälporganisation, vars verksamhet dock inriktar sig främst mot behov bland katoliker, till exempel besöksverksamhet på Josephinahemmet eller pilgrimsfärder för malades till Lourdes i Frankrike. Malteserhjälpen är också en del av Malteser International, som utför ett imponerande biståndsarbete och katastrofbistånd världen över. Att Malteserorden som stat har diplomatiska förbindelser betyder att Malteser International har goda möjligheter att nå fram snabbt med hjälp, men även att man som opolitisk sådan kan ge bistånd och hjälp i länder som inte släpper in andra organisationer från ”väst”: även om mottagarlandet inte är kristet, så kan man relatera till den religiösa utgångspunkten som driv i biståndet.

Att bli invald i Malteserhjälpen som medlem innebär att man tar på sig ett personligt ansvar att vara aktiv hjälpare i någon av de pågående projekten utifrån en kristen grund. Vid sidan av det kan man även bli stödjande medlem, vilket passar mig väl för tillfället, men tanken är att det ska vara mer av undantag än regel. Hjälpverksamhet fordrar aktiva hjälpare. Vill du inte bli en, du också?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s