Bouton, medaljrosett eller clips till kavajen

The Drones Club har ett inlägg om Kavajslagsnålen – en underskattad drönaraccessoar. Jag kan ju i så fall inte vara sämre, utan kontrar med dess motsvarighet när det gäller bärbara utmärkelser.

Som ”alla” vet bärs ordnar och medaljer i form av original alternativt miniatyrer till uniform, frack och smoking. I vissa högtidliga sammanhang kan bärbara utmärkelser vara acceptabla till kavaj. Däremot är det mindre vanligt att använda ett clips, en bouton eller en medaljrosett i vardagliga sammanhang i knapphålet på kavajens slag.

Ett clips är en grov tråd eller ett mycket smalt och tunt band på ca 2 mm bredd som går från knapphålet på kavajen rakt ut åt kanten och fästs på baksidan av slaget. Bruket kommer från Frankrike där clips används för den lägsta och femte klassen, Riddare. Det vanligaste clipset internationellt är nog Franska Hederslegionens (FrHedLO) röda band, som bärs med stolthet. Svenska clips är ovanliga – det enda jag kan påminna mig att jag har sett är Patriotiska sällskapets gul-gröna medaljband ett par gånger. Eftersom clipsbandet är så smalt, så fungerar det med en eller två färger, men inte gärna mer eftersom det då blir svårt att avläsa vilken utmärkelse det är fråga om.

För de övriga fyra högre klasserna används något som på svenska kallas bouton, men som på franska kallas rosette. En bouton är en liten knapp, ca 5-10 mm stor, i ordensbandets färg(er). Enbart en bouton signalerar i allmänhet  fjärde klassen, i vissa ordnar benämnd Riddare av 1 klass, i andra benämnd Officer (undantag finns, RItS:tMLO bär en grön bouton medan OffItS:tMLO bör en bouton med en guldkrona i mitten, även PåvlHGO:sFK har bouton). De tre högre ordensklasserna har tillägg av små ”vingar” i silver- och guldband (vingarna ska ligga vågrätt). Tredje klassen, Kommendör, har silvervingar. Andra klassen, Kommendör av 1 klass alternativt Storofficer, har en guld- och en silvervinge, där guldvingen ska vara åt bärarens höger. Första klassen, den högsta oftast benämnd storkors, har guldvingar.

Boutoner kan också utformas på annat sätt. Som komplement till – eller i stället för – vingarna kan man i mitten av boutonen se en pytteliten metallrepresentation av ordenskorset eller kraschanen. Genom denna får betraktaren en ledtråd till vilken av klasserna som bäraren erhållit. Så har t.ex. en enskild tillverkare år 2007 tagit fram buttons för Storbritanniska Imperieordens olika klasser och det används officiellt av Italien. Tyska förtjänstordens boutoner har också sådana växlande metallcentrum beroende på ordensklass, medan bandet bakom är en kvadrat (rosett för lägsta klassen) i stället för en cirkelrund knapp.

Till H M Konungens medalj medföljer en liten rosett i högblått eller serafimerblått band, beroende på vilket band originalmedaljen har (dock ej till Kon:sSM). På privat initiativ har en rosett uppstått för den av regeringen utdelade kungliga utmärkelsen ”För nit och redlighet” (GMnor) som ges för 30 år i statlig tjänst, 25 vid pensionering. Rosetten kan även användas av dem som fått GMiq, GMbg, GMmf och GMrenv eftersom banden är detsamma.

Även om rosett kanske i första hand används för att markera lägsta ordensklassen internationellt tror jag inte det vore fel om fler sett tillkom för att visa medaljinnehav.

För att summera: gärna en pin i kavajslagshålet, men om du har fått en utmärkelse så varför inte en bouton, clips eller rosett lite mer ofta än vad som sker idag. Det glädjer den som förlänat utmärkelsen och det synliggör och hedrar en instats och förtjänst som andra sett värt att belöna.

5 tankar på “Bouton, medaljrosett eller clips till kavajen

 1. Nu fick vi ju se Serafimerorden bouton i samband med prinsessan Estelles dop. Ett foto på en annan bouton i vitt och svart med en gyllene seraf ligger uppe på Serafimerordens Wikipedia-sida. Vore intressant att känna till deras bakgrund.

  Dessutom har Richard Nyström på medalj.nu lagt upp massa fina bilder på Nordstjärneordens insignier där boutoner skymtar förbi men inte beskrivs närmre.

  Jag är väldigt tacksam om du vill stilla min nyfikenhet i detta intressanta ämne. 🙂

 2. Hej! Jag tror att bilden på Wikipedia är en färgbild där tyget i boutonen har solblekts till att närma sig vitt. Detta är, om jag förstår det rätt, en äldre typ av bouton och ett system kring detta finns beskrivet i ”När och hur böra ordnar bäras” av Areen/Lewenhaupt. Detta system används i viss utsträckning fortfarande, har ex. sett RCXIII:sO med denna typ av bouton.

  Det är vanligare internationellt att man har systemet med ”vingar” på boutonen (och med själva boutonen mindre och utan metallinsignie). Sannolikt har man övergått till detta system för att öka möjligheten att enklare avläsa vilken ordensklass man har.

 3. Tack för svar! Jag var idag och beundrade nuvarande och tidigare boutoner i Ordenssalarna på Kungliga slottet. Mycket riktigt var knappen blekt och ursprungligen ljusblå. En riktigt bra utställning.

 4. Hej igen! Det verkar ha skett en utveckling med Serafimerordens bouton. Under 2013, ex. vid prinsessan Lilians begravning och under riksmötets öppnande, har de kungliga burit en större serafimerblå bouton utan vingar. Den som de bar 2012 var mindre och med vingar av guld. Det verkar som att åtminstone kungen har Serafimerorden kraschan (kanske riddartecken?) på sin bouton. De andra har jag inte inte lyckats hitta bra bilder på. Nordstjärneordens bouton, som bars av Christopher O’Neill, är fortfarande av det mindre slaget med vingar.

 5. Pingback: En (1) bouton, clips eller rosett på kavajslaget | jonar242

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.