Vitt dopband till prinsessan Estelle? Nej, självklart serfimerblått! ;-)

I Expressen kommenterar designern Emma Knaggård att kungafamiljen inte brukar ha ett färgat sidenband i midjan – rosa eller blått – för att anknyta till barnets kön. Så må vara fallet – men jag hoppas ändå att den lilla hertiginnan av Östergötland – kanske till vissas förundran – bär ett himmelsblått band från höger axel till vänster höft.

Detta är i så fall Serafimerordens band i barnstorlek, nyrenoverat och eventuellt med kokarder för Svärdsorden och Nordstjärneorden (samt bandet hörande kraschan), precis vad hennes morfar bar på sitt dop 1946.

Sedan 1748, då Serafimerorden, Svärdsorden och Nordstjärneorden instiftades, har alla svenska prinsar fram till och med 1974 fötts Riddare och Kommendör av Kungl. Maj:ts Orden (RoKavKMO), d.v.s. Riddare av Serafimerorden och Kommendör (med stora korset) av Svärdsorden och Nordstjärneorden. Kvinnor kan erhålla de svenska statsordnarna sedan 1952, men ingen svensk prinsessa föddes 1952-1974 och blev därför inte Ledamot och Kommendör av Kungl. Maj:ts Orden (LoKavKMO). Ledamot eftersom kvinnor inte blev riddare.

Kronprins Gustaf Adolf, Arvprins Gustaf Adolf, Kung Gustaf V och Prins Carl Gustaf vid dopet.

Ordensreformen som trädde i kraft 1975 stadgade att ingen svensk medborgare kunde erhålla en svensk statsorden – huvudlöst av flera skäl, men i det här sammanhanget så innebar det att kungabarnen inte blev födda RoKavKMO/LoKavKMO. Som tur var insåg man att det blir oerhört märkligt om Victoria som en framtida drottning inte skulle kunna vara stormästare i de statsordnar som hon själv skulle förläna. Därför ändrades ordenskungörelsen (en regeringsförordning) så att medlemmar av svenska kungahuset kan få de svenska statsordnarna.

De svenska kungabarnen tilldelades insignierna för Serafimerorden på sin myndighetsdag, men de är ordensmatrikeln (Per Nordenvalls Serafimerorden 1748-1998) matrikelnumrerade räknat från sin födelsedag. HKH prinsessan Estelle är alltså det första barnet inom kungahuset att födas in i den nygamla ordning som existerat sedan 1995. Av det skälet vore det trevligt att se Serafimerordens himmelsblå band för dop komma till användning.

Det är också värt att tillägga att det på Livrustkammaren finns en utställning om kungliga dop som pågår till 6 januari 2013 samt en utställning i ordenssalarna högst uppe i Slottet där man bl.a. kan bese detta  himmelsblåa Serafimerordensband.

Annonser

8 reaktioner till “Vitt dopband till prinsessan Estelle? Nej, självklart serfimerblått! ;-)”

 1. Mycket trevlig genomgång, vet du varför prinsarna/prinsessorna inte bär Nordstjärneorden?

  1. Damer i kungahuset bär endast SerafO även om de är LoKavKMO och kan bära andra ordnar. Prinsar skulle kunna bära Nordstjärneorden eftersom de enligt Pers bok står som RoKavKMO d.v.s. de är också Kommendörer med stora korset av Nordstjärneorden. En hypotes är att ordensfrågan var lite känslig och när man väl fick en s-regering att ge kungahuset möjlighet att ge de svenska ordnarna inom kungahuset fick bärande av Serafimerorden i all blygsamhet räcka initialt, vilket sedan fortsatt.

   1. Ah, det låter rimligt men det är mycket synd!
    Vet du varför Kungen har två svenska och två norska kungaminnemedaljer till sin uniform i Sverige men inte andra (t ex danska?).
    Var det korrekt av Prins Daniel att bara bära miniatyr under dopet förresten?
    Många frågor, tack så mycket för svar!

   2. Hej! Prins Daniel bar inte miniatyr, utan bouton i knapphålet. Det är helt rätt eftersom han bar förmiddagsdräkt. Kungen bar uniform, och då skall ordnar och medaljer bäras oavsett tid på dagen.

    H M K skulle nog kunna ha ett mycket stort antal medaljer på bröstet men kungliga minnestecken är finast om man vill göra ett urval. De svenska som han bär är från hans farfars far och hans farfar. De norska minnesmedaljerna är för Haakon VII och Olav V av Norge, men vet inte varför just dessa bärs.

 2. I den nya utställningen i ordenssalarna visas band och insignier också upp. Väl värt ett besök!

 3. Jag noterade att Prinsessan inte fick kokarderna för Nordstjärneorden och Svärdsorden.
  Finns det för övrigt någon anledning till att Vasaordens kokard inte användes vid dop?

  1. Vasaorden skiljer sig lite från de andra tre ordnarna på några punkter. Vad jag förstår har prinsarna (och prinsessorna) aldrig fötts till denna orden utan fick den efter förtjänst. Se ex det klassiska svartvita kortet i inlägget: arvprinsen, Gustaf Adolf son, bär inte Vasaordens kedja.

   Eftersom prinsessan i nuläget inte kan erhålla Svärdsorden så är det naturligt att man inte tog med den kokarden när man renoverade bandet. Vitsen med att ha kokarder faller lite om man bara har en kokard, som dessutom också i så fall skall vara ljust mellanblått med gula kanter vilket ser märkligt ut mot det ljusblå. Då är det snyggare och ”renare” att bara ha Serafimerorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s