Kungahuset och Nordstjärneorden?

En fråga dök upp på Svenska Heraldiska Föreningens forum Heraldica: varför bär inte fler inom svenska kungahuset Nordstjärneorden? Enligt ”Serafimerorden 1748-1998” så är prins Carl Philip RoKavKMO och prinsessorna Victoria och Madeleine LoKavKMO vilket betyder att de inte bara är Riddare/Ledamot av Serafimerorden, utan de borde vara Kommendörer med stora korset av Nordstjärneorden.

Image

Vid sidan av Serafimerordens band+kraschan bär HMK under den sistnämnda även kraschan för Vasaorden. Denna ordens stora kors är högst i rang av de stora korsen. HMK är också Kommendör med stora korset av Svärdsorden och Nordstjärneorden, och kungen bär därför runt halsen Svärdsorden (gult band med en blå rand på vardera sidan) till uniform och Nordstjärneorden (svart pre-1975 band) till frack, nedan.

Image

Jag har alltid utgått ifrån att ordenstecknet runt halsen är något speciellt kopplat till HMK:s roll som stormästare för SerafO+NO/Herre och Mästare för SO och VO. Kommendör med stora korset av en orden bärs normalt inte på detta sett utan från axel till höft. Eftersom denna position är upptagen av den finare Serafimerorden så bärs ett kommendörstecken runt halsen.

Efter att ha klickat runt lite så har jag insett att flera av 1900-talets prinsar tillika RoKavKMO vid sidan av Serafimerorden har burit Svärdsorden runt halsen till uniform. Se dåvarande kronprins Gustaf (VI) Adolfprins Gustaf Adolf, prins Bertil och prins Carl Johan. Jag hittar inga omedelbara bilder på prins Sigvard och Lennart, men detta antyder till exempel att HMK:s bärande av Nordstjärneorden möjligen skulle kunna vara applicerbart på HKH prins Carl Philip till frack.

Mycket kan ju ha ändrats sedan dess, och det är möjligt att jag har missförstått något. Det har också sagt att det sanna ridderskapet inte sitter i de yttre tecknen på värdigheten utan är en inneboende egenskap. Men om det är så att prinsarna och prinsessorna har fått Nordstjärneorden, vilket tycks vara fallet, så är kanske tiden mogen att låta detta synas på något sätt. Det hedrar såväl utdelaren – den svenska statschefen – såväl som de förtjänster som prinsarna och prinsessorna ådagalagt i sitt arbete att stärka svenska intressen, i Sverige såväl som utomlands.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s