Veterandagen 29 maj 2012

I dag är det veterandagen, och i samband med den kommer ett antal av svenska soldater att medaljeras med några av de nya medaljer som instiftats under de senaste åren, dels för att ha sårats i strid, dels för framstående insatser i pressade lägen (se spalten till höger i länken). Det är förstås alldeles utmärkt att så sker – en synlig klapp på axeln i form av en utmärkelse kan inte ge personen sin fysiska hälsa åter, men kan kanske tydliggöra Sveriges – din och min – tacksamhet. Firandet av dagen och medaljering hålls på gräsmattan framför Sjöhistoriska museet i Stockholm (Facebook), men firas även på andra orter, ex. Arvidsjaur. Här och här har en veteran bloggat lite om veterandagen, medaljen och monument.

Ett sidospår är att det bör råda försiktighet vid instiftandet av nya medaljer. I ordnarnas och medaljernas värld gäller att äldre är finare: något förenklat bärs en äldre instiftad medalj närmare hjärtat/”finare” än en yngre, senare instiftad medalj. I Sverige finns också ett antal instiftade medaljer som inte längre delas ut. Ur anciennitets-, rang- och statusperspektiv är alltså bättre att blåsa liv i äldre medaljer och justera kriterierna något för dessa än att komma med något nytt.

Kanske kan det vara intressant att veta att det var frimurarna i ”Swenska armelogen” som under sjuårskriget instiftade den första medaljen för manskap i svenska militären. Vid den här tiden tilldelades i första hand officerare och underofficerare olika utmärkelser. Medaljen – åtföljd av en mindre pension – förlänades till sårade som kämpat tappert vid stridigheterna i de svenska besittningarna i norra Tyskland. Inskriptionen löd ”För ärofulla sår” och slogs i silver. Ett exemplar med förläningsbrev finns  att beskåda i Svenska Frimurare Ordens Museum i Stamhuset i Stockholm. Allt enligt SFMO:s medaljvårdare Viktor Nordström.

Eftersom detta är ett privat initiativ går det inte att återuppliva medaljen som en offentlig utmärkelse, men det visar ändå att det finns ganska lite nytt under solen, och att man inför instiftande av olika medaljer bör tillfråga sakkunskapen om det inte finns någon äldre utmärkelse som skulle kunna tas i drift igen. Se ex. här och här ett kommande stolleprov från regeringen.

One thought on “Veterandagen 29 maj 2012”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s