Sandviks och Motorprinsens medaljer + vikten av miniatyrer

Rallyfenomenet Tina Thörner bloggar (2012-05-20) om att hon för en kort tid sedan erhöll Motorprinsens medalj genom Kungliga Automobil Klubben. Grattis Tina!

Det delas också ut ett antal företagsmedaljer runt om i Sverige. En sådan är Wilhelm Haglund-medaljen som delas ut av koncernen Sandvik för ”för att uppmärksamma och belöna insatser av nyskapande karaktär, som kan vara av kommersiell betydelse för koncernen samt även medföra sysselsättningsskapande effekter.” Medaljen är i 18 K guld – inte förgylld. Riktigt bra, inte minst ur ett symboliskt perspektiv: ädel metall för ädla gärningar. Grattis 2012 års medaljörer, herrar Macháček, Walldén och Östlund!

Men vad vore världen om inte ”men” fanns?

När det gäller olika privata sammanslutningar och företag m.m. så är det inte helt ovanligt att man förlänar en medaj i originalstorlek. Av något skäl tar man dock inte fram någon miniatyrmedalj (ex. Sandvik). Det är olyckligt eftersom det kanske är den som man bär oftare till fracken – original till frack bärs mer eller mindre endast vid officiella statsceremonier.

Image

Konsekvensen av att man får en medalj utan miniatyr är att alla erhållna medaljer måste bäras i originalstorlek eftersom man inte ska blanda storlekarna, utan välja antingen eller. Att det ser ut som om bäraren sätter det aktuella tillfället i paritet med en officiell statsceremoni är ju förstås trevligt för arrangören, men snälla utdelare, se till att skaffa miniatyr till de medaljer som ni förlänar! Om så inte sker, kan mottagare sluta sig samman och ta fram en miniatyr från det företag som gör ursprungsmedaljen.

Ett undantag som bekräftar regeln är ordenssällskap och liknande sammanslutningar som strikt internt bär sammanslutningens egna medaljer och andra utmärkelser vid sammankomsterna. Dessa finns vanligen endast i originalstorlek, varför ”allt i originalstorlek” är vanligare inom denna typ av sammanslutningar.

Image

Om vi tittar tillbaka ett antal decennier, så hittar man ett antal exempel på att olika företag (bl.a. försäkringsbolag, se bilderna) och föreningar kunde förläna en medalj som inte var bärbar, och till det en bärbar miniatyr i företagets/föreningens färg(er). Ordningen var alltså i vissa stycken helt omvänd mot idag och då ligger man egentligen mer rätt: miniatyr bärs vid högtidliga tillfällen men av mindre officiell karaktär, och enskilt instiftade medaljer/miniatyrer ska i första hand bäras i sådana sammanhang.

Och glöm sedan inte heller att ta fram både dam- och herrmontering för såväl medalj som miniatyr. >:-)

5 reaktioner till “Sandviks och Motorprinsens medaljer + vikten av miniatyrer”

  1. Jag kan glädja med att Svenska Heraldiska Föreningen numera har både dam- och herrmontering, naturligtvis till både original och miniatyren.

  2. Vilken storlek har miniatyrer vanligtvis? Och finns det storleksskillnad även där, som det är med medaljer i originalstorlek?

    1. Det vanligaste är nog ca 15-16 mm d.v.s någonstans mellan 1:a och 2:a storleken enligt Berchs skala. Men det finns miniatyrer som är ner mot 10 mm.

      Om en medalj utdelas i olika storlekar så visas det normalt inte i miniatyrens storlek. Ex. Kungl Sällskapet Pro Patrias och Kungl. Patriotiska sällskapets medaljer har flera storlekar men såvitt jag vet bara en miniatyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.