Medalj i mellanmjölkens förlovade land

Med en parafrasering av min nästan-namne Jonas Gardells shower som rubrik; det finns väl ingen dryck som bättre speglar den ”lagoma” nationella andan som mellanmjölk? För egen del har jag den i kaffet, ett vinnande koncept sedan 1977 då jag som förstaklassare och ”stor” ville ha kaffe till frukosten precis som pappa.

Finns det någon koppling mellan mjölk och medaljer? Absolut. Svensk mjölk delar ut en speciell medalj avsedd att bäras i band på bröstet för mjölkproducenter som levererat förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år, vilket motsvarar ca 6 800 mjölkningstillfällen och cirka 1 500 provtagningar. Här står mer om Svensk mjölks guldmedalj ”för skicklighet och ansvarskänsla” med en hel del intressanta mjölkmedaljslänkar i högerkanten. Medaljen instiftades 1958 och man lyckades få kung Gustaf VI Adolf att sköta utdelandet, en tradition som sedan dess har fortsatt.

Så nästa gång du tar en skvätt mjölk, tänk på att det kan vara en av statschefen medaljerad mjölkbonde som stått för leveransen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s