FMSMsis utdelade på nationaldagen + Pedalorden

I en artikel i dagens SvD beskrivs utdelningen av Försvarsmaktens silvermedalj för sårade i strid i text och bildspel. Detta är dock inte hela bilden, läs bloggaren Wiseman’s Wisdoms närmare beskrivning av medaljeringen (vidarelänk till programblad med de med FMGMmsv, FMSMmsv och FMintSMmsv medaljerades namn och insats) samt att medaljeringen eller insatserna bakom tyvärr inte når större medial spridning.

Jag reste initialt några frågetecken kring utformningen av FMGM/SMsis/mstj men den har vuxit över tid och jag måste säga att jag gillar den, ur det brutna svärdets knapp växer en segerkrans, en bild av övervunna svårigheter. Roligt att det äntligen finns en svensk utmärkelse som mer eller mindre motsvarar ärevördiga Amerikanska Purple Heart.

En kuriositet är att purple heart är namnet på ett träslag som på svenska kallas amarantträ, d.v.s. det är döpt efter den röd-lila färgnyansen amarant (klicka mellan språkversionerna för att se skillnad i definition per språkområde och över tid). Möjligen alltså en liten koppling mellan Amerikanska Purple Hearts och Stora Amaranther Ordens bandfärg. 😉

I dagens DN hittar jag också i en minnesruna en referens till Pedalorden uti Carlskrona, ett nytt ordenssällskap att lägga till http://arnell.cc/ så snart tid medges.

Annonser

One thought on “FMSMsis utdelade på nationaldagen + Pedalorden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s