Spaghetti Carbonara – samhällsomstörtande pasta?

I dag till lunch blev det en spaghetti alla carbonara för familjen och sonens flickvän. Under tillagningen vandrade tankarna till betydelsen av ordet Carbonara. Maträtten i sig har tydligen uppkommit i Rom i slutet av eller strax efter andra världskriget, då många italienare försetts med ägg och bacon av amerikanska trupper. Namnet härleds från carbonaro vilket är det italienska orden för kolare. Det har gissats att rätten skapades av, eller som hyllning till, Carbonari – ett ordenssällskap som var framträdande  i Italiens enande.

Enligt B. Dehlins Kolarorden (1966) fanns kolargillen verksamma i Europa redan under medeltiden, precis som för andra hantverksyrken. De fanns till exempel i franska Jura (Les Charbonniers), i tyska Schwarzwald (Die Kohlenbrenner des schwarzens Waldes) och i Schweiz sedan medeltiden. De ombildades under 1700-talet från aktiva hantverksgillen till sociala ordnar i likhet med frimurarna. Trots många försök att skapa en central ledning arbetade de lokala grupperna relativt oberoende av varandra med olika ritualer. I samband med omvandlingen fick gillena även politiska förtecken som motståndare till förtryck och rådande regeringsformer. Medlemmarna rekryterades mest bland lågadel, ämbetsmän och de mindre jordägare.

I Frankrike var Les Charbonniers särskilt aktiva mellan 1770–1790 då många deputerade var medlemmar, och denna orden fortlevde under hela Napoleontiden. Därefter var orden aktiv 1821-1823 och här samlades enligt uppgift dem som var missnöjda med den år 1815 restaurerade bourbonska monarkin, republikaner såväl som bonapartister, och man försökte organisera komplotter för att kullkasta monarkin.

Den första italienska storlogen av Carbonari grundades 1808 i Syditalien riktad mot Napoleons regim och blev snabbt en nationell frihetsrörelse för ett enat Italien vilket uppnåddes 1861. Ledaren för risorgimento, Giuseppe Garibaldi, var medlem av orden.

I Portugal ska Carbonária ha varit involverad i lönnmordet av Portugals siste kung samt tronarvinge 1910 vilket ledde till införandet av republik. 1983 återupplivades Carbonária i Brasilien som ett ”skogens frimureri” och har därefter spridits till Paraguay, Portugal och Italien.

I Sverige instiftades Kolarorden 1958 under Skogsveckan men då utan koppling till de äldre ordenssällskapen och med andra syften. Avsikten var att under gemytliga former sammanföra representanter för skilda organisationer och grupper i skogs-Sverige med företrädare för skogsindustri och skogliga journalister. Kolarorden träffas tre gånger per år och existerar tydligen än idag.

Undrar vad de äter när de träffas…

Annonser

One thought on “Spaghetti Carbonara – samhällsomstörtande pasta?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s