Länspolisens medaljer för civilkurage

”Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort”, säger Jonatan Lejonhjärta i Astrid Lindgrens berättelse ”Bröderna Lejonhjärta”. I torsdagens DN kunde vi läsa om Siv, som fått en medalj av länspolismästaren i Västra götaland för ett rådigt ingripande vid en stöld. Oavsett om vi talar om visat civilkurage eller om efterlevnad av några av de åtta riddardygderna, så är det intressant att denna typ av ingripande har börjat medaljeras relativt nyligen.

Den 1 mars 2012 instiftades medaljen för Västra götalandsdistriktet, men det verkar som om Stockholmsdistriktet var först med denna typ av medalj, instiftad 2007(?). En bild på Stockholmsmedaljen finns här. Medaljerna är likadana, Polisens emblem med inskriptionen ”Tack för god insats”, medan medaljbanden är olika. Kluvet i blått och gult med tandade kanter i motsatta färger för Stockholm och blått band med en grön rand i mitten med en intilliggande gul rand på vardera sidan för Västra götaland.

Min spontantolkning var hoppets färg, grön, med blått och gult som är nationens och myndighetens färger men i stadgarna finns en mer naturbetonad förklaring till färgvalet. Att skriva ”Tack för…” i inskriptionen är rätt unikt: medaljen i sig är själva tacket, varför inskriptioner ofta börjar med ”för…”.

Eftersom medaljen är lika och bandet särskiljer gäller, som för andra länsförbundsmedaljer, att den först instiftade styr placering i bärandeordningen för alla övriga likadana medaljer. Namn och förkortning skulle kunna vara Pol_InsSM där _ byts mot länsförkortning. Synd att miniatyr inte medföljer medaljerna – det är viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.