Korsplantering – ett uråldrigt havsverk

I gårdagens DN STHLM fick Eva-Karin Gyllenberg en fråga om ett kors på Kastellholmen i Stockholm som försvunnit, vilket visar sig ha planterats av ordenssällskapet Coldinuordens Stockholmgren (Arla Coldin). Korset verkar ha försvunnit genom vandalisering och Arla Coldin är tveksam till att sätta upp ett nytt kors på grund av kostnaden. Synd i så fall. Artikelbilden visade den högtidliga korsplanteringen och något liknande vore trevligt att se igen.

Grunden till Coldinordens plantering av gröna kors med bokstäverna L I C A på korsarmarna, sägs vara de kors som sattes upp av de tidiga europeiska sjöfararna i okända farvatten, delvis som navigationstöd, delvis för att åkalla Guds hjälp i sitt fortsatta seglande. Sedan Coldinuorden infördes i Sverige 1765 har orden då och då planterat kors i svenska farvatten.

Andra sjöordenssällskap i Sverige har också planterat föremål längs kusten. Neptuni-Orden har planterat Neptunus treudd, till exempel på Fjäderholmarna utan för Stockholm (inspekterade denna för några veckor sedan i sällskap med en liten trevlig cigarill i samband med KD:s riksdagsgrupps sommaravslutningfest). Även Svarta Örns Orden har en nautisk koppling och planterar kors (tidigare även ovaler med SÖO genombrutet i runskrift) på liknande sätt, dock inte alltid vid havet.

2 reaktioner till “Korsplantering – ett uråldrigt havsverk”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.