Den olympiska orden – och den paralympiska orden

Snart invigs OS 2012 i London, och det kan därför vara intressant att skriva några rader om de ordnar som Internationella Olympiska Kommittén och Internationellla Paralympiska Kommittén förlänar.

I maj 1975 instiftades Olympiska orden som en ersättning för det olympiska certifikatet som utdelats fram till dess. Orden hade inledningsvis tre klasser: guld, silver och brons, men sedan 1984 utdelas bara orden guld och silver. Orden förlänas för framstående insatser till gagn för den olympiska rörelsen, men huvudarrangörerna av ett OS brukar också erhålla denna orden i guld under avslutningsceremonien för ett olympiskt spel.

Eftersom IOK inte är en suverän stat kan detta inte betraktas som en vanlig  statlig förtjänstorden utan är mer att betrakta som en halvofficiell utmärkelse. Den kan som sådan endast bäras i vissa sportliga sammanhang. Förhållandet understryks av utformningen: det är en utmärkelse i kedja vilket motsvarar den finaste ordensklassen, men har ett utseende och sammansättning som avviker från de traditionella statliga förtjänst- och riddarordnarna. Band finns ej. Bouton, clips eller liknande ordensmarkör till vardags finns inte heller, utan ett nålmärke. Detta förtar dock inte äran av att erhålla utmärkelsen, utan klargör att detta är en orden som är lite speciell och som bärs vid andra tillfällen än statliga förtjänst- och riddarordnar.

Vad jag har kunnat hitta har ingen svensk ännu erhållit Olympiska orden. Däremot har Internationella Paralympiska Kommittén sedan 1994 delat ut en medalj i guld, silver eller brons avsedd att bäras i rött band runt halsen benämnd Paralympiska orden. Även denna orden ska i första hand bäras i högtidliga sportssammanhang, enligt samma argumentation som Olympiska orden. Denna har minst två svenska mottagare, Björn Hedman och Birgitta Blomquist, och den kommer med all sannolikhet  att utdelas till huvudarrangörerna för 2012 års paralympiska spel i London, som pågår augusti-september.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s