Trött på höga direktörslöner och bonusar?

Genom ett tips (tack Pontus!) har jag uppmärksammats på en mycket intressant artikel i The Economist om en vetenskaplig studie som faktiskt visar ett konkret samband mellan att svenska direktörer (och andra) sedan 1975 inte kan få Vasaorden och att direktörer som inte fått Vasaorden fått en högre lön som en sorts kompensation.

En intressant komponent för att hålla direktörslöner på rimligare nivå skulle då möjlien kunna vara att återinföra statsordnarna, i synnerhet Vasaorden. En ordensreform har inte osannolikt samma effekt generellt, även om effekterna  är tydligare på just exempelvis direktörslöner. Vill vi ha ett samhälle som handlar om pekuniära belöningar – är det inte dags att ge de mer ideella belöningar som statsordnarna är en ny chans?

4 reaktioner till “Trött på höga direktörslöner och bonusar?”

 1. Ett mycket intressant anmärkning.

  Till detta kan läggas att det torde ha uppkommit ett annat oskick för att belöna förtjänta medborgare, och då i synnerhet politiker, genom att ymnigt dela ut statliga ämbeten. De kanske värsta exemplen på detta område är när ambassadörsämbeten givits till personer vilka helt saknat diplomatisk erfarenhet. Även ett antal fackmyndigheter har fått generaldirektörer, som varit helt i avsaknad av de fackkunskaper som ett ämbete av denna art kräver. Det vore här intressant om ock någon forskare kunde studera detta område i relation till ordensreformen.

  Varje samhälle måste ha medel att visa uppskattning och aktning för de medborgare som gör nämnda samhälle tjänster utöver det vanliga. För detta har ordensystemet visat sig mycket ändamålsenligt och tillämpas därför med framgång i de länder med vilka vårt eget land vanligen jämförs i andra sammanhang.

  Dock föll ordensystemet icke vederstyggliga liberala och socialistiska kulturradikaler i smaken då men införde nuvarande ordning, där svenska medborgare diskrimineras, genomfördes. Det är nu hög tid att göra rent hus med dessa kulturradikalers verk och åter ge svenska medborgare rätt att få förlänas med rikets högsta utmärkelser.

 2. Jonas, kul att min lilla studie uppmarksammas aven i Sverige 🙂 Den ar annu i sin linda men forhoppningsvis kommer det att bli en publicerad artikel sa smaningom.
  Linus

  1. Jag tror att det är många med mig som själva vill tacka: det är roligt att se detta område uppmärksammat och belyst i ett vetenskapligt sammanhang. Det ska bli roligt att läsa ev. artikel, meddela gärna så kan jag skriva ytterligare några rader.

   Allt gott, Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s