R.M.-orden – ett avsomnat ordenssällskap för damer

Även om det historiskt sett har varit så att ordenssällskapen har varit förbehållna männen (vilket ordenssällskapsformen ibland får kritik för), så har det faktiskt ändå med tiden här och där blivit så att kvinnorna grundlägger parallella ordensgrenar av männens ordenssällskap, eller att det uppstår kvinnoklubbar – som normalt inte har ordensform – som följeslagare till ett manligt ordenssällskap. För båda dessa har motivet initialt inte sällan varit att skapa något ordensanknutet till fruar (och döttrar), vilket sedan ibland öppnats även för andra kvinnor.

Oberoende och fristående kvinnliga ordenssällskap är inte riktigt lika kända, eftersom de inte varit riktigt lika duktiga på att lämna avtryck i festskrifter, jubileumsböcker, matriklar, bilder, ordenstecken m.m. som männens ordenssällskap.

I förra veckan såg jag en liten referens till en orden som jag inte stött på tidigare, RM-orden. Någon i en minnesruna hade fått ett stipendie av orden. Detta visar sig vid en enkel googling vara just en sådan kvinnoorden, som instiftades 1951, men som dessvärre försvann 1998 bara tre år före 50-årsjubileet. Detta hade kanske annars motiverat en bok som skapat vidare hågkomst, synd! Läs mer här (en bit ner)! Jag ska försöka återkomma till fenomenet kvinnor och ordenssällskap lite utförligare längre fram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s