The Cold War Star – för oss som överlevde kalla kriget

Äldste sonen börjar komma i sådan ålder att han spelar en del moderna krigsspel (s.k. first person shooter som Call of Duty, Modern Warfare, Battefield m.m.) på dator och konsol. Då och då kommer ”kalla kriget” upp, frågor om hur det var – och vad det var. Ett krig som inte var ett krig? Hur kallt var kalla kriget?

Som liten grubblade jag av och till kring att det kanske skulle bli ett tredje världskrig och hur det skulle gestalta sig. Vad jag minns av sjuttiotalets barnprogram på TV är att de interfolierades med inskickade barnteckningar som antingen visade flygplan i färd att regna ner bomber (säkert inspirerat av TV-nytts/Aktuellts/Rapports bilder från Vietnam) eller soldater i markstrid (säkert inspirerat av dito bilder från militärkupper i Sydamerika m.m.). I tonåren under åttiotalet levdes hotet om det tredje världskriget ut i bl.a. Theatre Europe på C-64. Alla som överlevde den stress och ångest som det innebar att leva i det kalla krigets skugga 1947–1991 är egentligen förtjänta av en medalj! 😉

Som tur är tog Fallout Products redan 1992 initiativ till en medalj som är tillverkad av metall från skrotade sovjetiska SS11-missiler, The Cold War Star. Alla som genomlidit termonukleär ångest under kalla kriget är berättigade till köp, antingen direkt via hemsidan eller via Cold War Museum. Snart får jag ta och köpa en sådan för att göra det svårförståeliga konkret: ”jo, mina barn, pappa överlevde kalla kriget. Det var hårda tider – hårda tider…”

Annonser

2 reaktioner till “The Cold War Star – för oss som överlevde kalla kriget”

 1. Det var en intressant och underhållande historia.

  Kalla kriget var onekligen en obehaglig tid för oss som växte upp under kärnvapenparaplyets skugga. Fler än jag var nog tämligen övertygade om att en dag tvingas klä sig i kronans paltor för att i tät klädsel och med skyddsmask på försvara oss mot Ryssen.

  Jag har stött på en hel del minnesmedaljer från kalla kriget under arbetet med databasen http://www.medalj.nu

  Om ni fritextsöker ordet COLD i rutan uppe till höger på http://www.medalj.nu så får ni upp ytterligare fyra inofficiella minnesmedaljer och en amerikansk med någotsånär officiell status.

  /Peder

 2. Men världen var enklare, vi visste vem ”the bad guy” var och vi övade för att kämpa för vårt land.
  /Rolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s