Mingelbilder från Wienerbalen 2012 som förvånar

Som sidospår i en sökning hamnade jag på http://www.finest.se/ och dess sida med mingelbilder från ”Wienerbalen”, Balnatt i Wien på Grand Hôtel. Jag måste säga att jag blev lite häpen! Om vi bortser från statliga förtjänstordnar och en riddare av Johanniterorden i Sverige så är det endast två personer av alla på de 36 bilderna som, vad jag kan se, bär riddarordnar som är äkta i det att de är knutna till f.d. regerande utländskt furstehus som är allmänt accepterade i deras hemländer och av andra kungahus. Kan du hitta dem? Däremot bär ett femtontal personer ett tjugofemtal s.k. självutnämnda eller oäkta riddarordnar på bilderna.

Det är nog inte arrangörernas avsikt att låta Wienerbalen vara en arena för militärens bärande av ersättningsordnar för den Svärdsorden de egentligen – med rätta – skulle haft, där dessa ersättningsordnar snarast riskerat att uppfattas som en belastning för svensk militär uniform eftersom den inte godtas av statschefen. Det är nog inte heller avsikten att vara en arena för andra ordnar som svårligen ses som genuina (varav flertalet bär olika ordnar från det fantastiska ”kungahuset av Aragonien, Mallorca och Sicilien”). Det finns dock en uppenbar risk att det är den bild som sätts. Hur ställer sig då riddare och damer av allmänt accepterade kungahus riddarordnar till att frekventera arrangemanget framöver?

2 reaktioner till “Mingelbilder från Wienerbalen 2012 som förvånar”

  1. Det verkar tyvärr vara ett vanligt förekommande fenomen i ”Högtidsdräktssverige” att hänga på sig lite vad som helst. Jag har noterat att det också sker vid Knutsgillets i Lund högtidsfest, även om riktiga ordnar naturligtvis också förekommer, även svenska!

  2. Hint: damen bär miniatyr av KPS:tMO (och StkGeÖTO). Herren bär StOffPS:tMO samt StkEtMenO.

    Ett tillägg: ytterligare tre bär Imperial Orden Hispánica de Carlos V i blått band. Orden instiftades år 1987 som ett ridderligt brödraskap (Hermandad de Caballeros) tillägnat Sankta Barbara i en spansk heraldisk förening (Sociedad Heráldica Española). Ordens stormästare är en kusin till nuvarande kungen av Spanien, HH Don Enrique Ignacio de Borbon y Garcia de Lobez, markgreve av Vallcarlos och grand av Spanien. Spanska försvarsmakten har gett orden bärandetillstånd till uniform och den listas i WOKM som bärbar, dock av något lägre dignitet eftersom den inte är knuten till spanska statschefen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.