Tillväxtverkets och SSF:s interna belöningar – dålig ersättning för statliga förtjänstordnar

Professorn i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet Per Bauhn hade för några dagar sedan (15/8) en debattartikel på SvD Brännpunkt. Bauhn gör kopplingen till barocken och behovet att visa prakt och rikedom, och frågar sig sedan:  ”Är det måhända avsaknaden av formella utmärkelser, adelskap och ordnar, som kompenseras med vin, choklad och spa?”

I den meningen är Tillväxtverkets och Stiftelsen för strategisk forsknings interna och informella belöningssystem – för det är i någon mening fråga om sådana – barocka. Snart sagt var man och kvinna säger sig också vilja slopa rundligt tilltagna avgångsvederlag (fallskärmar) och bonussystem. Ingen vill läsa i tidningen om fester på skattebetalarnas bekostnad. Men inte riktigt lika många tycks inse att det tomrum som uppstår måste fyllas på något sätt.

Här är de statliga förtjänstordnarna en lika naturlig som viktig del, en symbolisk gest från statschefen (på förslag av regeringen efter beredning på ett departement) utan större kostnad (ordenstecknen återanvänds hela tiden) vilket återställer hur vi i Sverige belönar svenskar för framstående förtjänster till hur nästan alla andra länder gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.