Gunnel Carlson ”för förtjänster om trädgårdsodling”

I dagens DN Bostad s. 2 fastnar mina ögon på en bild av en krönt medalj. Det visar sig vara trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson som fått Kungl. Patriotiska sällskapets (PatrS) medalj för förtjänster om trädgårdsodling. Hon ”är den svenska trädgårdens främsta förespråkare”, har skrivit elva böcker håller föredrag och medverkar i tv.

Medaljen är mer sällan utdelad och därför mer intressant. Aversen/framsidan visar statschefen, H M Kung Carl XVI Gustaf. Reversen/baksidan är mer sällan skådad: den finns inte med på PatrS hemsida men i tidningen visas en bild knäppt av Gunnel själv. Den syns även härintill: ordförande i Svenska ordensföreningen Richard Nyström har genom sitt engagemang i medalj.nu ordnat en bild till medaljdatabasen som jag lånar. Den bärs i Patriotiska sällskapets band, d.v.s. kluvet i gult och grönt.

Medaljen instiftades av Svenska Trädgårdsföreningen 1845 och övergick år 1911 till att bli en egen medalj hos Kungliga Patriotiska Sällskapet. Den förlänas idag på förslag av/via främst Riksförbundet Svensk Trädgård (men även andra organisationer som hushållningssällskap), oftast i silver. I genomsnitt ca tre medaljer årligen (lista 1945- med föreslagande organisation) förlänats. Vid sidan av Gunnel Carlson har landskapsarkitekten LAR/MSA Ulf Nordfjell, samt tidigare statskonsulenten vid Sveriges lantbruksuniversitet, växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson förlänats medaljen 2012.

En generell kommentar utifrån tidigare bilder på medaljutdelningar: att påta i trädgården kräver fritidskläder, men det finns ingen anledning att ha fritidskläder vid en medaljceremoni: den som ska mottaga en så här prominent medalj bör åtminstone bära en kavaj att fästa medaljen på. Detta för att hedra stunden, för att hedra den som överräcker medaljen (vilken förhoppningsvis också har åtminstone kavaj) och hans/hennes organisation, för att hedra Kungl. Patriotiska sällskapet som står för medaljen samt för att hedra den statschef som pryder medaljens framsida och ger medaljen dess status.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s