Sveriges gruvligaste medalj återuppväcks!

I förra inlägget skrev jag om Serafimermedaljen som fortfarande är monterad i kedja, som på 1700-talet. Det finns en medalj till som har kvar denna montering och det är ”Svensk bergsmans hedersmärke för snille och flit”.

Vid en sökning så ser jag ett pressmeddelande (med bild på medaljen) från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) om att denna medalj faktiskt har varit vilande men kommer att återuppväckas under hösten 2012! Förslag ska ha inkommit senast den 18 oktober och utdelningen är sedan den 29 november, så det går fortfarande att skicka in förslag enligt pressmeddelandets instruktioner.

Svensk bergsmans hedermärke för snille och flit i guld (SvBmHm) är av 9:e storleken. Enligt Löwenhielms system är det en medalj i grupp I, ”Övriga Officiella Medaljer” d.v.s. medaljer som utdelas av statligt ämbetsverk. Och detta är faktiskt den först instiftade sådana medaljen! Det är därför extra roligt att denna framstående medalj åter tas i bruk.

Hoppas bara att mottagarna har kavaj med knapphål på vid utdelningen, så att medaljen kan fästas på sätt sätt. Annars kan det bli gruvligt i dubbel bemärkelse…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s