Karolinska institutets jubileumsmedaljer

20120923-081024.jpg

Igår tillbringade jag en heldag på Sachsska barnsjukhuset i Södersjukhuset med den minste sonen och hans riktigt onda mage: efter att han undersökts, provtagits, åtgärdats och friskförklarats gick vi hem genom de långa korridorerna, något mer avspända. I ögonvrån såg jag plötsligt en urklippt notis som hängde på en anslagstavla, som jag inte kunde låta bli att fotografera. En ny medalj, instiftad 2010 av Karolinska institutet (KI).

Medaljen i guld finns – förstås – redan på medalj.nu genom den flitige Richard Nyströms försorg, och det finns en del att läsa om medaljen på KI:s medaljsida och pressmeddelandet från instiftandet. Medaljen slås i guld (KIGM), en större medalj i silver (KIstSM) och en medalj i silver (KISM). Medaljbandet för guldmedaljen upptar KI:s rödlila färg och har en gul eller brandgul rand på vardera sidan. Däremot, vilket syns på bilden, har bandet för silvermedaljen endast en rand, lite svårt att se om den är vit, gul eller brandgul. Hur det ser ut för stora silvermedaljen har jag inte kunnat hitta direkt.

Att bandet skiljer för de olika valörerna är mer ovanligt och det är en intressant om inte helt nödvändigt detalj: enda gången som medaljen (och dess valör guld eller silver) inte syns direkt är då släpspännen bärs, d.v.s. till militär uniform, och då kommer sannolikt redan innehavda militära medaljers placering att ge en ledtråd om det är medaljen i silver eller i guld. Däremot är det mer unikt att en medalj som benämns jubileumsmedalj utdelas som förtjänstmedalj: jubileumsmedalj betyder annars att medaljen utdelas vid ett enda tillfälle, i samband med ett jubileum. Men oavsett det, väldigt roligt att KI har tagit initiativ till att instifta en medalj och lyfta fram excellenta insatser inom KI:s verksamhetsområdet. Mer sådant!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.