Malteserhjälpens bal på Riddarhuset 2012

Under den gångna helgen var det dags för Malteserhjälpens festligheter till minne av ordensgrundaren salige Gérard. De spände som vanligt över tre dagar: en mottagning på fredagkvällen, ett kulturellt besök under lördagen och bal på Riddarhuset på lördagkvällen, därefter mässa i Riddarholmskyrkan på söndagen och en efterföljande brunch som avslutning.

Balens beskyddare var traditionsenligt Malteserordens Skandinaviska Associations president, H.H. prins Andreas von und zu Liechtenstein, och som inbjudare stod Nordiska Malteserhjälpens ordförande, H.H. prins Max von und zu Liechtenstein, tillsammans med Nordiska Malteserhjälpens styrelse. Särskild uppskattning bör dock ges till organisationskommittén; i år Ilona, Mathias, Eskil och Ivan.

Tyvärr kunde jag och min fru inte delta själva, det hade varit roligt att åter delta nu när spädbarnsåren är över (igen) och barnvaktande är enklare. Jag tror att senaste besöket för min del var 2008 och det var ett väldigt trevligt minne, liksom föregående års baler. Mitt inpass detta år blev endast att inför helgen förmedla en liten välgångshälsning till arrangörerna från en portugisisk bailli och storkors av Suveräna Malteserorden. Jag har dock sett bilder som bekanta lagt upp på Facebook och det verkar i vanlig ordning ha varit ett trivsamt arrangemang.

Det som för en utomstående betraktare kan tyckas vara en orgie i ytlighet bör känna till att Malteserhjälpens huvudsakliga verksamhet saknar yttre ståt och prakt, utan handlar om att utifrån en kristen tro bistå sin nästa genom ett personligt ansvarstagande, att täcka några av de glapp som finns mellan offentlig och privat sektor. De olika projekten beskrivs närmare på Nordiska Malteserhjälpens hemsida och nya, aktiva medlemmar är alltid välkomna.

Balen är kanske på ett sätt en ”personalfest” för alla malteserhjälpare och de insatser som de vardagligen står för, även om fler inbjuds att delta. Det är dock en personalfest som dock bekostas ur egen ficka. Inte bara det, syftet med balen är även att dra in ytterligare medel till Malteserhjälpens projekt samt att bidra till den hjälpverksamhet som Birgittasystrarna i Estland utför. Allt i enlighet med Suveräna Malteserordens motto Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s