Påvliga Heliga gravens orden – ordensfesten 2012

I går var det dags för svenska ståthållarskapets ordensfest. N.B. inte en investitur: om det inte finns några intressanta kandidater, så är det bättre att bida tiden än att pressa igenom personer för sakens skull. Eftersom orden har sitt centrum kring Heliga gravens kyrka tillägnas festligheterna Vår Fru Drottningen av Palestina – med andra ord, Jungfru Maria: samtidigt som ordensfesten äger rum i Sverige firar den latinske patriarken av Jerusalem, storprior för orden, liknande högtid i Rafat.

Festligheterna inleddes som vanligt under värdiga former med en mässa i Katolska domkyrkan ledd av KPåvlHGO msgr. Biletic. Därefter följde – då investitur inte förekom – två föredrag, i domkyrkosalen och Sankt Josefssalen: ”Heliga stolen som en normativ aktör i internationella relationer” av universitetslektorn, fil. dr. Douglas Brommesson och ”Att vara ambassadör vid Vatikanen” av ambassadören Ulla Gudmundson. Två föredrag som väl kompletterade varandra, det förra lade en något mer teoretisk grund till det senare mer praktiskt orienterade.

Efter föreläsningarna följde lite mingel. Menyn till middagen hade tydligen valts, och valts väl, av RPåvlHGO Edward Blom; RSMaltO Claes Lagergren, vicepresident för skandinaviska associationen av SMaltO, framförde under middagen sin ordens hälsning till riddarna och damerna och vi fick även höra två stycken framförda av operasångaren Stig Tysklind mot slutet av middagen. Den stora nyheten under middagen var dock att ståthållarskapets kansler offentligjorde att psykiatrikern, leg. läkaren och KPåvlHGO Stefan Ahrenstedt enligt beslut från ordensledningen i Rom kommer att träda i tjänst som ståthållare för ståthållarskapet Sverige av PåvlHGO fr.o.m. 1 november, vilket också innebär att ståthållarskapets råd sannolikt får ett nytt utseende från denna tidpunkt.

Som det ser ut kommer det förhoppningsvis att finnas personer som går provår under 2012/13 för att undergå investitur som riddare nästa höst, då ståthållarskapet också firar tio år. Påvliga Heliga gravens orden är därmed väl etablerad och som tur är hann ingen oäkta Heliga gravens orden före (vilket det finns flera av i sydeuropa) och det har gjort att det röda jerusalemskorset i Sverige alltid står för ett gott och sant ridderskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s