San Marinos Sankt Agata-orden (SMarS:tAgO)

Här är en intressant orden. Ett mantuanskt kors i guld med vitemaljerade korsarmar och emaljerad mitt. Den gröna kransen antyder att det är en orden från en repulbik, aversmedaljongen antyder att orden är tillägnad ett kvinnligt helgon och reversmedaljongen ett statsvapen avslöjar landet: San Marino. Orden är Ordine equestre di Sant’Agata, eller på svenska Sankt Agata-orden (SMarS:tAgO). Med tanke på hur litet landet är, har en bekant med glimten i ögat fört fram tanken att detta nog är landets främsta exportartikel.

Det band som används är en kuriositet. Det tycks nämligen vara felaktigt, i förhållande till faktisk gällande reglering. Det band som visas på bilden var fastställt mellan 15 september 1923 och 26 januari 1946. Vid instiftandet 15 juni 1923 hade orden ett annat band: kluvet i gult, vitt, karmosin, vitt, gult (d.v.s. alla färger ska ha samma bredd). Genom beslut med effekt 26 januari 1946 ska bandet vara återställt till ursprungsbandet. Detta verkar dock diskret ha förbigåtts i mer än 66 år! På det italienska forumet I Nostri Avi hävdar en deltagare att han har gått igenom alla relevanta protkoll sedan återställandet 1946 och inte hittat något ytterligare beslut om byte av bandfärg som förklarar varför bandet ser ut som det gör.

(Tänk om beslutet att ersätta svenska Nordstjärneordens vackra svarta band – symboliserande ”thet okunskapens mörker (Nord)stiernans stråålar will genomlysa” – med ett tristare blågult dito hade kunnat förbigås på motsvarande sätt… 😉 )

En annan intressant sak är att denna orden sannolikt berättigar till bärande av sanmarinesisk uniform, åtminstone för sanmarineser. I en annan tråd på forumet I Nostri Avi konstateras att Sankt Agata-orden vid sidan av egna stadgar sitt grundande ”så långt tillämpligt” ska följa stadgarna för den äldre Ordine equestre di San Marino, på svenska San Marinos orden. Denna orden har inte förlänats på länge, men i dess stadgar finns tydligen att rätten att bära uniformen för San Marinos traditionella Compagnia Uniformata delle Milizie (med vissa ändringar i detaljerna): generalsuniform för storkors, översteuniform för storofficer, överstelöjtnantsuniform för kommendör, majorsuniform för officer och kaptensuniform för riddare.

Det finns mer än en orden tillägnad Sankt Agata, men det är endast San Marinos Sankt Agata-orden som erkänns av andra stater, allmänt erkända furstehus och allmänt erkända riddarordnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.