H.K.H. Dom Duarte i Kungliga magasinet nr 5 2012

Har helt missat att köpa nr 4 av Kungliga magasinet eftersom jag inte skymtat den bland hyllorna i de butiker jag har varit i. En vän och riddare av kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden messade en bild på ett uppslag (tack Mats!) från nr 5 som kommer i dagarna vilket blev en påminnelse om att införskaffa båda. 20121207-221924.jpg H.K.H. Dom Duarte, hertig av Bragança, kronprins av Portugal var i Stockholm tidigare i år och då gjordes intervjun. Trevlig läsning, inte minst för oss som varit nere i Portugal på Sankt Mikaelsordens generalkapitel i samband med Sankt Mikaelsdagen och kunnat samtala lite med denne försynte hedersman. Det skulle inte förvåna om Stockholm får se honom igen, förr eller senare.

En tanke på “H.K.H. Dom Duarte i Kungliga magasinet nr 5 2012”

  1. Nu har jag fått tidningen i handen och det som är lite intressant ur faleristisk synpunkt är korten på arvprins Gustav Adolf. På flera kort blandar han utmärkelser i band och utmärkelser utan band, där de senare bärs på ficklocket under de förra som sitter högre upp.

    Korten visar arvprisen iförd vapenrock m/1895. Den finns idag på Armémuseum och på den syns tränsar för kraschanerna under fickan samt tränsar för utmärkelser utan band på ficklocket.
    http://www.digitaltmuseum.se/things/vapenrock-m1895/S-AM/AM.032731/gallery?

    Idag får utmärkelsetyperna inte blandas. Det finns dock exempel på att så skett under första hälften av 1900-talet. Bildexempel finns ex. i ”När och hur böra ordnar bäras”. Om detta var korrekt eller inte har jag ingen aning om, men lite kuriöst intressant i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.