H.K.H. Dom Duarte i Kungliga magasinet nr 5 2012

Har helt missat att köpa nr 4 av Kungliga magasinet eftersom jag inte skymtat den bland hyllorna i de butiker jag har varit i. En vän och riddare av kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden messade en bild på ett uppslag (tack Mats!) från nr 5 som kommer i dagarna vilket blev en påminnelse om att införskaffa båda. 20121207-221924.jpg H.K.H. Dom Duarte, hertig av Bragança, kronprins av Portugal var i Stockholm tidigare i år och då gjordes intervjun. Trevlig läsning, inte minst för oss som varit nere i Portugal på Sankt Mikaelsordens generalkapitel i samband med Sankt Mikaelsdagen och kunnat samtala lite med denne försynte hedersman. Det skulle inte förvåna om Stockholm får se honom igen, förr eller senare.

1 tanke på “H.K.H. Dom Duarte i Kungliga magasinet nr 5 2012

  1. Nu har jag fått tidningen i handen och det som är lite intressant ur faleristisk synpunkt är korten på arvprins Gustav Adolf. På flera kort blandar han utmärkelser i band och utmärkelser utan band, där de senare bärs på ficklocket under de förra som sitter högre upp.

    Korten visar arvprisen iförd vapenrock m/1895. Den finns idag på Armémuseum och på den syns tränsar för kraschanerna under fickan samt tränsar för utmärkelser utan band på ficklocket.
    http://www.digitaltmuseum.se/things/vapenrock-m1895/S-AM/AM.032731/gallery?

    Idag får utmärkelsetyperna inte blandas. Det finns dock exempel på att så skett under första hälften av 1900-talet. Bildexempel finns ex. i ”När och hur böra ordnar bäras”. Om detta var korrekt eller inte har jag ingen aning om, men lite kuriöst intressant i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.