Nobelfesten och Nobelskvaller 2012

Med småbarn är det inte lätt att följa det mediala flödet, men jag tänkte att det kan vara intressant att kommentera några saker. I normalfallet ska man inte påpeka fadäser annat än på ett principiellt plan: det görs här som exempel på att mottagare av ordnar och medaljer generellt inte har tillräcklig koll. Syftet är inte att såra, jag hoppas att missarna tas med en klackspark och bättring till nästa gång. Jag uppdaterar inlägget efterhand.

Första notisen är Sir John Gurdon, som bär en utmärkelse runt halsen. Det är tecknet för att han är Knight Bachelor vilket är grunden till att han är tituleras Sir. Se mer här.

Talmannen Per Westerberg – näst i rang efter statschefen – tycks enligt bild på bildspelet på aftonbladet.se från själva prisutdelningen ha satt på sig det mörkblå storkorsbandet till Finlands Vita Ros Orden bak-och-fram. Det skall gå från höger axel till vänster höft. Vad är svensk vinst i Finnkampen mot denna förolämpning mot våra finska bröder, närmast på statschefsnivå? Vi får hoppas att den strikte och stränge finlandssvenske amanuensen på Kungl. Maj:ts Orden i Kungl. Slottet ikväll befinner sig på andra sidan Östersjön – för talmannens skull.

Professor Svante Pääbo har ett lite vildvuxet bestånd runt halsen, fyra stycken vilket är en för mycket, en borde ha burits som miniatyr på i frackrockens knapphål i stället. Kon:sGM12mhb borde ha varit i mitten, till bärarens höger om denna StOffTyRFO och till vänster om denna EPTMk3kl. Men den fjärde är Tyska Orden Pour le Mérite! I och för sig inte den kända militära versionen ”Blue Max” som inte längre utdelas, utan den civila versionen som syns längre ner i den länkade wiki-artikeln. Roligt att se en svensk bära denna sällsynta utmärkelse – synd att hans övriga innehav av bärbara utmärkelser formellt övertrumfar denna i rang och den borde alltså bäras som miniatyr.

…puh, somnade medan jag nattade barn…

Sir John Gurdon höll ett inspirerat tal till grodan, vars ägg och embryon hans forskning bygger på. Man får hoppas att han håller sig kvar i Stockholm till Lucia och då passar på att att gå med i Den Evigt Leende och Hoppande Lilla Gröna Grodans Orden, en möjlighet som står öppen för alla Nobelpristagare.

Anna Maria Corazza Bildt är en trevlig högerpolitiker: kanske ska hennes placering av StOffItSolSO på bärarens höger sida av bröstet har något med det att göra, men faktum är att ordenstecken ska sitta på bärarens vänstra sida av bröstet eftersom det alluderar på att utmärkelsen sitter nära hjärtat och även högerpolitiker har trots allt hjärtat något till vänster. Och varför bärs inte den tillhörande kraschanen? Den behövs, annars ser det ut som att Anna Maria fått den lägre klassen Kommendör, inte Storofficer.

Horace Engdahl och Salvatore Grimaldi: utmärkelser runt halsen ska inte sitta över varandra utan i bredd strax under flugans knut. Horace ska ha Kon:sGM12mserafb till bärarens höger och KFVRO till vänster: Salvatore ska ha IVAGM till höger och KItRFO till sitt vänster. Bandet för den finare utmärkelsen överst och i det senare har ni gjort rätt!

Expressen gör stort ståhej av H.K.H. Prins Carl Philips skägg. Intressantare är dock de miniatyrer han på bröstet, vid sidan av Serafimerorden. De är, från bärarens höger till vänster; CXVIG:sJmt, Värnpliktsmedaljen, Karlbergmedaljen och Upplands läns medalj i guld. Den sistnämnda är en relativt nyinstiftad och mer okänd medalj: se mer här om varför prinsen fått den.

Allianskoll: utrikesminister Carl Bildt bär rätt storkors av alla de som han har: nordiska utmärkelser ska bäras före övriga utländska utmärkelser och StKFVRO är rätt. Däremot borde han väl bära kraschan för StkNFO, StkBKrO och EPTMk1kl, och runt halsen StOffLettTSO i mitten, KStbS:tMGO1kl till bärarens höger och KFrHL till bärarens vänster samt övriga utmärkelser som miniatyrer på frackrockens kavajslag? Fullt ut vårda de internationella relationerna?

Utbildningsminister Björklund – roligt med ett statsråd som förstått vikten av protokollära ordensutväxlingar mellan stater. Jan är inte lejonkung som sin företrädare, men i vart fall Storkors av Finlands Lejons orden. Samma problem som tidigare, fram med säkerhetsnål och korta av storkorsbandet vid höger axel så att ordenstecknet inte hänger ned så långt. Jan bör också bära kraschan från sitt tidigare storkors från Nederländerna, StkNedONO.

4 tankar på “Nobelfesten och Nobelskvaller 2012

  1. Hur kommer det sig att Strumpebandsorden bärs ”åt fel håll” jämfört med de svenska ordnarna?

    • Bandet infördes på 1600-talet. Något säger mig att det var för att särskilja sig från ärkefiendens Frankrikes Helgeandsorden, men det kan vara en faktoid. Strumpebandet, som hör till ordensdräkten, bärs också på vänster ben.

      • Intressant! Jag uppmärksammar att alla nobelpristagare har en guldknapp på frackslaget, är det en Nobelprismarkör?

      • Tror det och det är nog en relativt sentida företeelse. Länge har en liten guldgroda på kavajslaget från Grodorden haft en liknande funktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.