Riksdagens medalj till Gerdau, Pagrotsky, Österberg, Hagberg och Andersson

Image

Mats Gerdau (M) skriver på Facebook att han igår gjort sin sista dag som riksdagsledamot innan han börjar som kommunalråd i Nacka, och har därför fått Riksdagens medalj av talmannen Per Westerberg.  Även Leif Pagrotsky (S) slutar som riksdagsledamot och medaljerades vid samma tillfälle. Läs talmannens tal här eller se websändning här. Sven-Erik Österberg  (S), Liselott Hagberg (FP) och Magdalena Andersson (M) kunde inte närvara utan kommer att mottaga medaljen i särskild ordning.

Motivet är vackert och kommer från ett fönster i riksdagen (Riksdagshuset Västra, d.v.s. gamla riksbankshuset) i det rum som i dag är Presscenter (bilder längst ner). Har försökt hitta när medaljen instiftades eftersom det har betydelse för var medaljen ska inrangeras för den som har fått flera medaljer: ofta bär man (lite förenklat) äldre instiftade medaljer finare, d.v.s. närmare hjärtat. Hittar ingen uppgift om det på riksdagens hemsida, men f.d. riksdagsledamoten Ulf Grapes (M) blogg ger närmare besked, det måste ha varit 2010. Läsvärt och tänkvärt: det som lyfts fram som ett viktigt skäl till instiftan förvånar lite i sin osentimentala krasshet, men oavsett det är en medalj från Sveriges lagstiftande församling en väldigt tung medalj och en värdig belöning för timmar av slit i och utanför kammaren.

Som synes ingen miniatyr: det borde man faktiskt ta fram, eftersom det är miniatyrerna som oftare kan bäras jämfört med originalen.

Annonser

3 reaktioner till “Riksdagens medalj till Gerdau, Pagrotsky, Österberg, Hagberg och Andersson”

 1. Hej!
  Sitter och tittar på mitt exemplar av Hemvärnets silvermedalj. Det förefaller vara exakt samma typ av band till den som används på riksdagens medalj. Jag tycker att det är lite konstigt att samma band används på en officiell statlig utmärkelse som på halvofficiell utmärkelse som hemvärnsmedaljen. Hemvärnets silvermedalj har dessutom utdelats udner en längre tid.

  Hälsningar

  Hans

  1. Hej Hans! Jo, det är nog ett likadant band och det vore intressant att höra hur man fastnade för just detta utförande. Att det skulle vara blått och gult är väl rätt givet, men utseendet borde ha kunnat vara något annat.

   Det finns flera exempel på att officiella utmärkelsers band upptagits av halvofficiella utmärkelser. Det gäller t.ex. Serafimerordens/ljusblått band som används till SkolVGM/SM efter 1955, StTGM och SvSkidFbSM. Det finns även exempel på det omvända, nämligen Nordstjärneordens band fr.o.m. 1975 som är snarlikt flera äldre medaljers band, till exempel SvSpsfbJrM/GM/SM. SvFinFrivK tog bort den vita heraldiska grankvisten fr.o.m. 1978 vilket gjorde bandet samma som för Nordstjärneorden.

   Att vara riksdagsledamot för på ett sätt tankarna åt att göra värnplikt – en demokratins värnplikt. Eftersom värnplikten – tillsammans med Värnpliktsmedaljen – försvann 2010 hade kanske det bandet varit ett alternativ…

   1. Hej!
    En enklare variant kan kanske vara att utgå från regeringsmedaljernas band (med två lite bredare gula ränder i kanterna) och lägga till två lika breda gula ränder i centrum på bandet. På så sätt skiljs bandet från hemvärnets silvermedaljs band, men bibehåller samma utseende som nu med bara några redaktionella ändringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s