Ordensring för Sankt Mikaels av vingen orden

$(KGrHqZHJ!wE8e5qDPeFBPMB8Mm03Q~~60_1För en tid sedan auktionerades en äldre ordensring för Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden ut på ebay från Tyskland. Ringen är i guld och silver, vikt 21,5 gram, storlek 20. Motivet visar Sankt Mikaels av vingens ordens kors med omskriften Sic itur ad astra vilket betyder ”Således skall du gå till stjärnorna”.

$(KGrHqVHJ!0E8e3m0dB7BPMB8Ofbo!~~60_1Eftersom motivet är rättvänt så är det inte fråga om en signetring. På ringens insida är graverat ordens motto Quis ut Deus vilket är den latinska översättningen av det hebreiskans mi ka el.

Enligt annonsen sades ringen vara ”förvictoriansk” d.v.s. tillverkad före 1837. Det framgick inte av annonsen om det byggde på stämplar eller proveniens. Utan detta är det kanske svårt att verifiera, men en kittlande tanke och ringen bör i vart fall tidsmässigt ligga före det sista återupplivandet av orden 1981/1986. Slutprisen blev strax över 4 100 kr. Auktionen uppmärksammades av en svensk riddare av orden (tack Mats!) och inte osannolikt har den också ropats in av orden. Möjligen kan den i så fall vara grund för modern ordensring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s