Astrid Lindgrens ordnar och medaljer

Svenska ordensföreningen hade en givande medlemsträff igår i Gamla stan. En av de saker som vi kom att fundera kring är hur illa ställt det är med att kunskaperna om vilka utmärkelser som olika svenskar har fått. Vi kom därför överens om att försöka titta på Wikipedia och där lägga till utmärkelser där vi ser brister. Jag hoppas att du som läser också deltar och gör en insats! Ett tips är att utgå från Utmärkelselista på http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Johan_Bernadotte (d.v.s svenska utmärkelser först, därefter nordiska, därefter övriga officiella utländska, därefter husordnar till allmänt erkända furstehus).

Som jag skrivit här tidigare har Leif Johansson blivit OffFrHL, men hans Wikipediaartikel har inte uppdaterats på länge: jag har lagt till OffFrHL och IVAstGM som inte fanns med.

Bara för att ta ett namn i högen kända personer som troligen fått någon bärbar utmärkelse tittade jag på Astrid Lindgren. Då förstår man hur illa det är ställt: utmärkelselistan är uppställd kronologiskt och blandar högt och lågt. Jag tror att det är viktigt att man lyfter fram de officiella utmärkelser som hon har fått, och då hittar jag fem mycket fina sådana, varav två inte stod med och en var felaktig.

Officier_arts_et_lettresDen första är GMleta som hon fick 1975 och svarar mot en framstående författargärning. Den andra är GMiq12 och beskriver en mer framstående och bredare insats för det svenska samhället (Här har Wikipedia olika årsuppgifter: på Astrids sida står att hon fick den 1985: på sidan om GMiq står 1978!). Den tredje är att hon år 1991 blev Officer av Franska Arts et Lettres-orden (bild höger) och den fjärde är Stockholms stads Sankt Eriksmedaljen som hon fick 1993 i egenskap av framstående stockholmare (båda finns med på http://www.alv.se men hade tappats bort på Wikipedia).

M_01-03_The Order of Freedom of the Republic of SloveniaDen sista – och här hade det blivit helt fel! – är Slovenska Frihetsorden i brons som hon fick 1995 (enligt slovenska wikipedias lista över förläningar, 1996 enligt Astrids svenska wikipediasida). Den beskrevs som en ”Slovenska statens medalj”(!). Av kriterierna i länken så förstår man att det är en riktigt förnämlig utmärkelse. Ställer man denna orden bredvid de svenska så motsvarar guld RSerafO, silver KmstkSO/NO/VO och Astrids brons KSO/NO/VO1kl. Inget Nobelpris men en väl utmärkt dam i övrigt (och jag är rätt säker på att Astrid om denna utmärkelse sagt det som vi andra tänkt när vi ser denna orden: ”Det ser ut som en kanelbulle i brons”).

Därmed är det kanske lite ordning på Astrids ordnar och medaljer. Men mycket återstår. Bidra du också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s