SMaltO påvlig orden i 900 år

I går var jag inbjuden att fira mässa i katolska domkyrkan med Suveräna Militära och Hospitaliära orden av Sankt Johannes av Jerusalem, av Rhodos och av Malta – Skandinaviska associatonen med anledning av att det på dagen var 900 år sedan påven Paschalis II genom bullan Pie Postulatio Voluntatis gav orden sitt beskydd. Vid sidan av Riddare och Damer av orden deltog ett antal medlemmar från Nordiska Malteserhjälpen, som hade sitt årsmöte i torsdags. Efter mässan erbjöds mingel och tilltugg. Väldigt givande och trevligt!

900-årsjubiléet kommer att firas av orden under hela 2013. Den viktigaste minneshögtiden ägde rum den 9 februari då påven Benediktus XVI talade till 5 400 riddare, damer och medlemmar från hela världen efter ett gemensamt mässfirande i Peterskyrkan i Rom (Youtube-klipp, Youtube-klipp, Youtube-klipp). Det var en del av en centralt arrangerad fleradagarsmöte och flera av svenskarna deltog.

2013-02-15 18.07.12Det är som alltid är påtagligt vid sammankomster i Suveräna Malteserorden hur centralt och genomgripande kallet som kristi riddare, dam och malteserhjälpare är. Hur livspåverkande det är, både andligt och världsligt, att verka i enlighet med ordens motto Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum (Till trons försvar och till nödställdas hjälp). Detta lyftes fram bl.a. under mässan då kaplanen, msgr. Furio Cesare framhöll att Maltesordens syfte är att genomföra saligprisningarna på jorden, att vara den som tröstar eller räcker bröd till den som inget har. Helt klart en inspiration för andra riddarordnar, riddare och damer. Därför väljer jag ingen bild av ordens medlemmar i värdig procession med riddare iförda ordens cuculla eller damer iförda ordens cape, eller någon bild från minglet eller associationspresidentens tal under detsamma. Utan just en bild från mässan, med några malteserhjälpare i röda tröjor och riddare i svart cuculla längst fram, fokuserade på tron och dess mysterier.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s