Kungens ordensinnehav – äntligen på www.kungahuset.se!

Jag tror att det är många intresserade av faleristik som blir glada av att Kungl. Hovstaterna med bistånd av Kungl. Maj:ts Orden äntligen lagt upp en lista över H.M. Kung Carl Gustafs ordensinnehav. Att H.M.K. har så många ordnar är ett resultat av att han är statschef, och statschefer deltar i protokollära ordensutväxlingar mellan länder. Se mer om hur det fungerar i detta inlägg.

En liten kommentar kan vara på sin plats: RCXIII:sO syns inte och det hänger samman med att fokus för sidan ligger på vad H.M.K. faktiskt bär. Prinsar av kungahuset föds Riddare av Kungl. Carl XIII:s orden men anlägger inte ordenstecken förrän de har passerat alla grader i frimureriet. Eftersom Kungen inte är frimurare bär han inte RCXIII:sO.

Följdriktigt har inte heller hans Höge Beskyddarskap för Johanniterorden i Sverige inkluderats. Det berättigar annars till bärande av Rättsriddarkors samt ordens vita bröstkors i kommendatorsstorlek. H.M.K. har dock inte burit det annat än då han någon gång bevistat Johanniterordens i Sverige högtidligheter, vilket gör att även det är av ett mindre allmänintresse.

2 tankar på “Kungens ordensinnehav – äntligen på www.kungahuset.se!

  1. Ett närmare studium av förteckningen över Hans Majestät Konungens ordnar ger vid handen att denna enbart omfattar statsordnar med ett enda undantag. Detta undantag består däruti att det under Tyskland anges att Konungen innehar ”Saxen-Ernestinska husorden (Coburgska husorden) — storkors”. Här synes det dock som att förtecknaren av Hans Majestäts ordnar, om man undantar den märkliga stavningen ”Saxen”, vilket väl får ses som en lapsus, icke tillräckligt satt sig in i sakförhållandena vilket är högst beklagansvärt och icke länder förtecknaren till heder.

    Enligt vad som kan inhämtas från den officiella hemsidan för Hertighuset Sachen-Coburg och Gotha, vilken torde äga vitsord i sammanhanget såsom officiellt organ för Husets överhuvud Hans Höghet Prins Andreas, Prins av Sachsen-Coburg och Gotha. Grundades ”Sachsen-Ernestinische Hausorden” år 1833 av Hertigarna i de ernestinska Hertigdömena Sachsen-Meiningen, Sachsen-Coburg und Gotha och Sachsen-Altenburg. Nämnda orden fortsatte visserligen att förlänas efter den djupt olycksaliga så kallade novemberrevolutionen 1918 men har icke, enligt uppgift på samma hemsida, förlänats efter år 1935. Då Hans Majestät icke var född nämnda år förefaller det vara en orimlighet att han skulle ha förlänats denna orden.

    Den orden som förteckningen torde avse bör vara den av Höghet Prins Andreas, Prins av Sachsen-Coburg och Gotha, år 2006 instiftade ”Herzoglich Sachsen-Coburg und Gotha’sche Hausorden”. Att denna orden tas med i förteckningen är såväl högst rimligt som glädjande i det att detta är Konungens möderneätts husorden.

    En annan stor brist i nämnda förteckning är att icke datum för förläning anges. Att tillhanda hålla dessa uppgifter kan icke anses vara för mycket begärt.

    Slutligen må en förhoppning framföras att den ansvarige för Hovets hemsida, vilket torde vara informationschefen herr Ternert, snarast tillser att bristerna åtgärdas och samtidigt tillrättavisar den som som ställt samman förteckningen för bristande kontroll av sakförhållanden.

  2. Det saknas en till orden som kungen fick 19 feb 2009 av Thailand. Det är the Order of Ramakeerati. Det är förvisso en orden enbart för scouter men den tillhör de thailändska statsordnarna. Jag tror inte kungen någonsin har burit denna orden. Men varför ta upp enbart de ordnar kungen bär. Bör det inte tas upp alla ordnar kungen har blivit tilldelad. Är det inte en oartighet att inte ta upp vissa ordnar från länder som velat hedra kungen, enbart för att han inte bär dessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.