Ordensförläning och ordensmedlemskap i dödsannons

20130420-111214.jpgLivets förgänglighet är något som vi påminns dagligen och stundligen genom dagstidningarnas dödsasnnonser och minnesord. Här är en annons som innehåller ett element som blir alltmer sällsynt: att i anslutning till namnet lägga in förkortning för den eller de svenska ordnar som den bortgångne förlänats. I det här fallet RSO, Riddare (av första klassen) av Svärdsorden. Jag har såvitt jag minns aldrig sett utländska ordnar eller medaljer utryckas på detta sett, med ett undantag: en svensk finlandsfrivillig som genom tre-fyra förkortningar för finska utmärkelser antydde just detta.

Vid Svenska Ordensföreningens besök på KMO, så berättades att det idag endast finns ett fåtal Kommendörer av de svenska ordnarna kvar i livet, däremot fortfarande ett något större antal Riddare. Förklaringen är förstås att riddarklasserna gått till yngre personer som i allmänhet då lever kvar längre. Att återinföra de svenska riddarordnarna (statsordnarna) medan det fortfarande finns levande medlemmar kvar skulle vara det bästa: en modernisering av det offentliga belöningssystemet som ändå innebär kontinuitet och ursprunglighet.

Vi ser också på symbolen överst att personen ifråga var frimurare i Svenska Frimurare Orden och det är inte helt ovanligt att ordenssällskapens logotyper inkluderas i dödsannonser. Svärtan i just frimurarkorset kan kanske uppfattas som dyster eftersom korset i andra sammanhang är rött. Jag kan dock se en poäng i att korset inte är vitt, rött, eller skrafferat rött: det är inte utan sorg och saknad som händelsen noteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.