Kungen i kedjor

Bildkälla: Kungl. hovstaterna 2013Äntligen! Kungl. Hovstaterna rapporterar på sin webbplats om att H.M.K. har avtäckt ett porträtt där Kungen – som stormästare/Herre och mästare för de svenska riddarordnarna – bär Serafimerordens, Svärdsordens, Nordstjärneorden och Vasaordens kedjor (räknat utifrån och in): till detta Serafimerordens kraschan över Vasaordens kraschan då Vasaorden av storkorsen är högst i rang. Mycket glädjande att se Svärds- och Nordstjärneordens kedjor på plats.

Runt halsen bär Kungen ordenstecknet som Storkommendör av Danska Danneborgsorden, en särklass som är förbehållen kungligheter (hade förstås varit trevligt att se RCXIII:sO i stället, eller HedRJohO). På bröstet, under kedjorna, bärs också de fyra kungliga minnestecken Kungen brukar bära: GV:sJmtII och GVIA:sMM i serafimerblått band samt norska HVII:sMM och OV:sMM i rött band.

kungen1_94428250Vid sitt trontillträde och bröllop, likaså H.K.H. Prinsessan Victorias bröllop, bar Kungen bara endast Serafimerordens och Vasaordens kedjor. Svärdsorden bars i band om halsen och Vasaordenskraschan under Serafimerordens kraschan. Noterar först nu att H.M.K. på sitt bröllop även bar kraschan för Storkors av första klassen av Tyska Förbundsrepublikens förtjänstorden, en artighet mot Silvias hemland.

Jag tror att många intresserade har hoppats på att Kungen någon gång skulle bära alla ordenskedjorna och det är mycket välkommet att så nu skett i porträttform. Förhoppningsvis får vi ser mer sådant även IRL.

6 tankar på “Kungen i kedjor

 1. Det är inte Nordstjärneordens kedja som Hans Majestät bär på bilden från sitt bröllop, lika lite som han bar den under Kronprinsessans bröllop, det är istället Vasaordens kedja.

  • Helt rätt, korrigerat! Lurad av mina egna vaneföreställningar. Funderade faktiskt över om det inte var nässelblad i kedjan när jag lade upp bilden men glömde följa upp det.

   Att Vasaorden bärs i kedja är förstås helt logiskt, givet KmstkVO:s särställning och att Svärdsorden bärs i hals till uniform, det är SO och NO som alternerar i band om halsen till uniform resp. frack.

 2. En intressant notering angående uniform. HMK bär som sig bör flottans paraduniform (tillika daglig dräkt m/48) på båda bilderna, men bär oftast mässdräkt m/1878 i fest/ galasammanhang som på HKH kronprinsessans bröllop. Mässdräkten är egentligen en utpräglad sällskapsuniform.

  Den gamla paraduniformen med epåletter, bicorn etc utgick på 50-talet men har behållits för cermoniellt bruk ombord på kungliga slupen Vasaorden. Utifrån skrivelse i gällande UniR FM 2009 så får den även brukas av fd. chef och sekond på Vasaorden med särskilt tillstånd. Principiellt bör ju då HM Konungen kunna bära den eftersom det är hans befälstecken som blåser när han är ombord.

 3. Kanske är felinformerad men är inte Vasaorden lägst i rang? Det går väl: Serafimer-, Svärds-, Nordstjärne- och sedan Vasaorden? Kan så klart ha fel men är ganska övertygad, är nästan 100% på att Vasaorden (även som storkors) inte kan ha högre rang än Svärdsorden, som alltid ansetts vara en väldigt exklusiv orden. Men som sagt kan ha fel…

  • Jo, det är helt rätt uppfattat om man talar om ordnarnas generella rang och om man jämför ex. Kommendör av 1 klass för SO, NO och VO, då är det rätt ordning. Men just för Kommendör med stora korset är Vasaorden högst i rang över KmstkSO och KmstkNO eftersom det är den fria orden, prinsarna föds/föddes inte till den (Som de gjorde med SerafO, SO och NO) utan fick den senare i livet. Eftersom KmstkVO alltså är lite speciell är det den kraschanen som bärs.

   • Det var som attans, trodde prinsarna föddes in i alla ordnarna, men se så fel man kan ha! 🙂 Sedan så talar ju egentligen en bild som denna: http://www.medalj.nu/ribbon_info.asp?medal={3E36CA83-B480-4252-9E54-D53537797541} att det helt stämmer att de inte föds in i dem, är ju bara rosetter för serafimer, svärds och nordstjärnan. Intressant i alla fall, tackar ödmjukast för svaret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.