Kung Wilhelm-Alexanders storkors

ImageGratulationer till Hans Majestät, Kung Carl XVI Gustaf! Det är inte lätt att få konkurrens men lite ordenskuriosa i samband med förflyttningar i det nederländska kungahuset kommer här med det första officiella fotografiet på kung Wilhelm-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna.

I samband med drottning Beatrix tronavsägelse bar Wilhelm-Alexander Nederländska Lejonorden i knapphålet på sin jaquette. Då han kort därefter visade sig på balkongen bar han i stället Nederländska Militära Wilhelmsorden (eller ska det vara Nederländska Wilhelms Militärförtjänstorden?) i knapphålet. År 2013 finns bara fem icke-kungliga personer i livet som förlänats orden för militära förtjänster i strid, av vilket man kan förstå att det är Nederländernas förnämsta orden.

På det första officiella fotografiet – i frack – bär kungen storkorset av denna orden i band över bröstet samt kraschan. Drottning Máxima bär storkors av Nederländska Lejonorden. Ordensbandens likhet och motsats för kanske tankarna till yin och yang.

När de svenska riddarordnarna skulle instiftas refererades det i memorialen till riksdagens sekreta utskott år 1744 att det i Europa då bara var Sverige och republiken Holland som inte hade egna statsordnar att förläna till sitt eget lands medborgare, vilket Sverige löste 1748. Nu är situationen närmast den omvända, Nederländerna har ordnar, men Sverige kan inte förläna sina till svenskar… O Tempora! O Mores!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s