Modernisera ordens- och medaljsystemet!

För några månader sedan hade jag en intressant lunch med en ordensintresserad äldre herre. Av olika skäl kom jag in på min nuvarande yrkesroll som utredare på Lärarförbundet, där jag bl.a. bidragit i visst påverkansarbete mot olika riksdagspartier med ett förslag. Förslaget är i sig bra, men för att kunna skapa bättre förståelse och större tillit hos mottagaren uttrycker man sig på ett sätt som möter det aktuella partiets uttryckssätt och hjärtefrågor. Att tala om hur förslaget möter värdegrundsfrågor slår an hos en kristdemokrat, att tala om det entreprenöriella gillas av en centerpartist, soldaritet och rättvisa en socialdemokrat. För att ta några uppenbara exempel. I sig inget nytt: Att tala med bönder på böndernas sätt och med lärde män på latin säger Karlfeldts Fridolin redan 1898.

Men hur är det egentligen med den ordensreform som inte få av oss vill se? Under mötet slog det mig att redan ”Återinför” i den ofta upprepade ramsan ”Återinför statsordnarna” el. dyl. är fel ord och sänder fel signaler – i ”världens modernaste land”. Det som ska göras är kanske snarare att modernisera ordens- och medaljsystemet.

För, let’s face it, det system som Sveriges riksdag och regering införde 1975 är lika omodernt och icke-funktionellt som terylenbyxor med sydda pressveck, alternativa schalgerfestivaler och personbilsmärket DAF. De flesta andra stater har ordens- och medaljsystem som både bevaras och utvecklas; moderniseras, med hänsyn till traditioner och internationell kontext. Är det inte dags att även Sverige får ett moderniserat ordens- och medaljsystem, där Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden förlänas till både svenskar och utlänningar?

Frågan handlar inte om att ta sig tillbaka till 1974. Utan att ta sig förbi 1975.

En tanke på “Modernisera ordens- och medaljsystemet!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.