Falska italienska malteserriddare häktade för medhjälp till illegal invandring

Via en god vän (tack Davor!) har jag fått en intressant länk till en artikel i la Repubblica Roma, och jag har även hittat en artikel i Corriese Città m.fl. på samma tema. Sju medlemmar av en självutnämnd Malterorden har häktats efter en polisrazzia, två har husarrest och en har inställelseskyldighet hos Polisen. Skälet är inte bara ”det vanliga” d.v.s. bedrägeri, olagligt förlänande av ridderliga utmärkelser, att falskeligen kallat sig malteserriddare, utan även medhjälp till illegal invandring. I november 2012 arresterades tre falska malteserriddare för att ha fört in 66 tunisier som hade falska viseringar från Italienska utrikesdepartementet, medlemskort i en oäkta Malteserorden och som volontärer, reflexvästar med den oäkta ordens ordenskors.

Den äkta Malteserorden – Suveräna Malteserorden – har som suverän entitet rätt till ett passväsende. Malteser International är en volontärorganisation knuten till orden. Detta har skamlöst utnyttjats av en oäkta Malteserorden för att föra in ca 350 tunisier i Italien under förevändning att de är volontärer i en volontärorganisation knuten till denna oäkta orden och de skulle gå kurs i att använda defibrillatorer i Italien.

Allt uppdagades genom ett klagomål från innehavarna av en tryckpress, som hade fått en order på att trycka vissa misstänkta pass. Beställaren presenterade sig själv som  företrädare för en internationell diplomatisk sammanslutning. Senare undersökningar har säkerställt att de misstänkta först två dagar senare bildade en sammanslutning kallad Grand Prieuré Melitense Orde du Souverain de Saint-Jean de Jerusalem Chevaliers de Malte, Ordine Militense del Sovrano Ordine di San Giovanni di Gerusalemme – Cavalieri di Malta. Dessutom inrättade de en volontärsammanslutning kallad Volontari di Protezione Civile Somsj del Grand Prieuré Melitense Sovrano Ordine Ospitaliero Melitense di San Giovanni di Gerusalemme Cavalieri di Malta. Dessa sammanslutningars webbplatser (http://www.ordinemilitense.org och http://www.protezionecivilesomsmsj.com) liknade Suveräna Malteserordens och Corpo Italiano di Soccorso dell’Ordine di Malta (Cisom) webbplatser.

Kostnaden för ridderskap i denna oäkta orden låg enligt Roma Post på mellan € 3 000 och € 10 000. Tack vare den andra organisationen kunde tunisier som därefter(?) betalade mellan € 2 000 och € 5 500 få  möjlighet att olagligt komma till Italien och där få arbete. Via bildspel på TGCOM24 går det att se beslagtagna ordensföremål.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s