Augusti Orden – Augusti Bröder – Sällskapet av den 19 augusti 1772

Den 19 augusti 1772 gjorde kung Gustaf III revolution. Att en kung revolutionerar är ett intressant statsvetenskapligt kapitel. Det ledde hursomhelst till instiftandet av Augustiorden eller Augustibröderna. Kretsen existerade från 1772 till 1810 och de firade just den 19 augusti som en viktig högtidsdag. Som talman i Augusti Orden, ett kungatroget sällskap vars syfte är att högtidlighålla minnet av statskuppen 1772, håller Bellman långa versifierade tal till ära för Gustaf III.

Andra källor (som Wikipedia eller medalj.nu) kan berätta mer om orden än jag, inte minst de som återupplivade Augustiorden 1984. Men det är inte orden i sig som är det intressanta för detta blogginlägg, utan de lämningar som finns kvar efter ordens utfärder runt om i Stockholm på detta datum.

Den 15 maj träffade jag Odd Fellow- och Pimpinellbrodern Lars-Johan vid Alviks tunnelbanestation och han bjöd mig på en mycket intressant stund. Först gick vi upp från Alviks tunnelbanestation, vidare upp en liten trappa till höger, upp en gångväg, passerade en parkbänk på en avsats och gick ytterligare upp i höjd ca två meter i trappan och svängde vänster, upp på en berghäll strax invid ett höghus. Där! Två stora ristningar från Augusti Orden – Augusti Bröder – Sällskapet av den 19 augusti 1772.

IMG_0247

På närmaste ovalen är inhugget GIVA, 1798, D 19 AUG, N N, W. På den bortre 1808, D. 19 AUG, N N, W.

Efter det gick vi ner mot Sjöpaviljongen, fortsatte udden runt i vänstervarv, under bron, ytterligare vidare parallellt med strandkanten några hundra meter, över gräset och ut bland träden som är närmast strandkanten. Även här finns två ristningar från två utfärder. Det finns ett hål i berget i skarven mellan de två ristningarna: det har suttit en stång i hålet och något på toppen av stången för att visa vilket sällskap som varit i farten, precis som andra samtida ordnar planterade kors i strandbrynet.

IMG_0248Till vänster är inhugget D 19, AUG, 1806, N N V. På den övre GIVA, 1797, D. 19 AUG, N N W.

Det är helt fascinerande att tänka sig att orden eller sällskapet kom dessa platser för långt mer än 200 år sedan, troligen via båt, och höll picknick: inte en, utan två gånger. Utsikten måste varit hänförande från båda platserna. Kanske har Bellman stått och orerat precis just här, till övriga sällskapets stora förnöjelse.

Men, vilket Lars-Johan påpekade, det är i högsta grad anmärkningsvärt att dessa platser inte är utmärkta. Det finns inte den minsta plakett eller informationsbild som avslöjar platserna om man inte helt enkelt snavar över dem (Vilket var vad Lars-Johan gjorde en gång före Internets genombrottstid, vilket ledde honom till ett manuellt sökande efter information om vad detta var för ristningar). Det är otroligt synd.

Det finns ytterligare en ristning på en sten vid Stallmästargården, som är flyttad från annat ställe. Var är resten av ristningarna? Är de lika illa utmärkta som de vid Alvik och Tranebergsbron? Ristningarna är en skatt som är värd mer uppmärksamhet och mer omsorg. Det är en månad kvar till den 19 augusti: sök info på Internet om dessa eller andra ristningar, passa på att ge dig ut på ristningsjakt och kanske med en picknick-korg. Även om det är juli kanske det fina vädret kan göra dig till en tillfällig augustibroder – eller augustisyster. (Men lämna den 19 augusti ledigt för den nybildade Augustiordens eventuella utfärder.)

5 reaktioner till “Augusti Orden – Augusti Bröder – Sällskapet av den 19 augusti 1772”

  1. Hej!
    Utmärkt sammanställning re Augustibrödernas minnesstenar. Tilläggas kan att järnstören pryddes av en vasakärve i toppen. Det finns t.o.m. en kvar: på ön Lindholmen (mitt i farleden utanför Stora Essingen). Håller med om att ristningarna borde markeras/minnesmärkas på ett eller annat sätt.
    Med vänlig hälsning/Bengt Jonshult/Stockholm

    1. Hej Bengt! Är ”din” Augustiorden fortfarande aktiv? I så fall vore det kanske ett konkret projekt att sätta tänderna i… /Jonas

    2. Hej Bengt. Mycket intressant detta med Augusti Orden. Tydligen så har dom varit på Kärsön och lämnat en ristning. Vet du var den ristningen finns ? Med vänlig hälsning Peter.

  2. Hur mår orden efter nystarten? Är sugen på att ta tag i den och återuppliva den igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.