OffMexÖO

I dagens (23/8) DN Kultur s. 25 fanns en artikel om en dam som hade fått ”Mexikanska Aztekiska örnens orden”. Sammanhanget är roligt. Damen har fått en skola uppkallad efter sig i Mexiko och det är också roligt att damen ifråga lyfter fram sina ordnar och medaljer för att visa vilken uppskattning hon redan fått av landet Mexiko.

Men bilderna visade en utmärkelse avsedd att bäras på bröstet ihophäktad med utmärkelse avsedd att bäras runt halsen, den senare även försedd med en svensk-mexikansk nål… Vilken soppa! Jag ser vilken som är orden, men det verkar som om fotografen inte fått klarhet eftersom hela konkarongen avbildas – två gånger. Varför då? Om medaljen är en bisak i sammanhanget borde den inte varit med, om den är relevant för storyn borde den presenterats. Och OK, jag förstår. Den hophäktade gruppen är sannolikt plockad rakt av från vitirinskåpets hedersplats. Men de borde likväl fotograferats separerade.

Det är utmärkelsen avsedd att bäras i gyllengult band på bröstet som är Officer av Mexikanska Örnorden (OffMexÖO): rosetten på bandet visar vilken ordensklass detta är och används i princip inte för medaljer. Notera även att bestämningen Aztekiska utgår på svenska; svenska benämningar för utländska ordnar kortas inte sällan. Efter lite klurande utifrån medaljinskriptionen visar sig medaljen vara Mexikanska Universidad de las Américas, Pueblas medalj i silver, buren i band kluvet i grönt, vitt och rött om halsen. Detta tycks vara det yttre beviset för ett hedersdoktorat vid detta lärosäte: se mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.