Utmärkelsedesign: Steampunk-inspiration

Bärbara utmärkelser delas in i ordnar, förtjänsttecken och medaljer. En medalj är en rund, oval eller fyrkantig sak försedd med en inskription, ett förtjänsttecken har lite friare former. Jag har tidigare skrivit om att förtjänsttecken och medaljer i Sverige visserligen utdelas av fler och fler, men har samtidigt tappat lite i designkvalitet jämfört med för 50 år sedan, då kända medaljgravörer ibland designade bärbara medaljer.

Medaljer med Konungens krona eller porträtt är i allmänhet väldesignade och stiliga, men inte ”grupp L”, halvofficiella medaljer utan koungens krona och prträtt. Det finns en hel del exempel på att medaljen har tomma ytor eller att motivet inte anpassats till medaljens form eller vice versa. Designen i övrigt skulle också kunna ta ut svängarna lite mer. Svenska Heraldiska Föreningen har en grupp för kyrkoheraldik som kan bistå blivande biskopar i att ta fram ett heraldiskt vapen: dessvärre saknas en faleristisk förening i Sverige som kan ge motsvarande stöd.

Det finns en litterär genre som kallas steampunk och det förekommer att personer som gillar steampunk också klär sig enligt steampunkens klädnormer på fest och ibland till vardags, ett (viktorianskt) 1800-tal med teknikknorr. Eftersom en hel del steampunkare väljer adel eller borgerskap som roll- och klädesförebild, så finns förstås en viss potential att inkludera medaljer till sin outfit. Och det är detta som är intressant: snarare än att återanvända äldre medaljer (vilket jag inte gillar riktigt), så finns en rätt stor flora av nyskapade steampunkordnar, -förtjänsttecken och -medaljer skapade enkom för detta sammanhang.

Eftersom steampunkare är yngre och kanske inte har överblick över hur stram formgivningen var på 1800-talet, alternativt medvetet bryter mot denna tradition, så är steampunkutmärkelser rätt häftiga att se på. Normlöshet är norm och extravagansen påtaglig. Absolut inget att ta direkt ifrån för ”seriösa” medaljer, men väldigt roligt att titta på och inspireras av i mer återhållen form.

Annonser

One thought on “Utmärkelsedesign: Steampunk-inspiration”

  1. Hej Jonas
    Det har nyligen startats en grupp i Svenska Heraldiska Föreningen som heter Faleristik Heraldiska Institutet – FHI. Syftet med gruppen är att hjälpa till med medaljer och även vara behjälplig vid framtagning av släktvapen för militärer. Gruppen är i sin linda så formerna har inte satt sig riktigt ännu. Men denna grupp kan vara det du nämner i ditt inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s