FMSMsis Lennart Hultkrantz

img_3382I dagens DN (29/8) finns en läsvärd artikel om posttraumatiskt stresssyndrom samt Libanon- och Kuwaitveteranen Lennart Hultkrantz, vars medaljer syns ovan genom en bild från Skaraborgs läns tidning.

Under min utbildning till sjukvårdsman under värnplikten fick vi en genomgång av hur posttraumatisk stress kan yttra sig och vilka åtgärder som akut kan vidtas – och det var en skrämmande inblick i vad krig kan göra med människor rent psykiskt. Lennarts utlandsmissioner och erfarenheter hade kunnat vara mina, eller mina vänners, eftersom de i tid sammanfaller rätt väl med min värnplikt och funderingar om FN-tjänst efter muck.

Jag har svenska, svensk/amerikansk och amerikanska veteraner i min bekantskapskrets och de gör inget stort väsen av sina insatser eller de upplevelser de bär med sig. De förtjänar den djupaste aktning för att de ställt sig i frontlinjen i mitt, i vårt ställe. Veteraner får inte alltid den uppmärksamhet eller den uppskattning de förtjänar – men de medaljer som de fått talar sitt tysta språk. Jag hoppas att fler lär sig förstå det språket.

En tanke på “FMSMsis Lennart Hultkrantz”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.