”Maltesermässa” i Riddarholmskyrkan

Skandinaviska Associationen av Suveräna Malteserorden har under den 30 augusti – 1 september hållit sitt årskapitel och dess hjälporganisation Nordiska Malteserhjälpen har inbjudits att deltaga. Anledningen till detta är firandet av 900 års-jubileet av Piae Postulatio Voluntatis, det dokument som Påve Paschal II signerade den 13 februari 1113.
Denna Piae Postulatio Voluntatis gav påvligt skydd åt den religiösa och hospitaliära kommunitet som Salige Gerard tidigare skapat i Jerusalem. En kommunitet som blev en påvligt skyddad religiös orden för 900 år sedan; det som idag är den Suveräna Malteserorden där Malteserhjälpen är en del av denna tradition.

Biskop Anders i Riddarholmskyrkan 1/9-13

Eftersom frun måste jobba kvällar och helg med att bereda budgetpropositionen har mitt deltagande i firandet som stödjande medlem i ekumeniska Malteserhjälpen varit satt på undantag. Medan ordensmedlemmar och malteserhjälpare i fredags firade mässa ute vid Drottningholm och sedan buffé, flippade jag pannkakor till tre barn och såg till att de kom till sängs samt skickade ett fjärde på övernattning hos en kompis. Lördagen började enligt programmet med en mässa enligt tridentinsk rit i Domkyrkan, därefter föredrag av företrädare från Croix de Malte och en avslutande middag på Sällskapet, vilket för mig istället fick bli en dag med och för barnen, både lek, städ, tvätt, matlagning och mys.

Malteserdamer och malteserriddare i uttågsprocession genom Riddarholmskyrken.

Söndagen däremot skulle börja med mässa redan vid 8.30 i Riddarholmskyrkan och det var faktiskt något som jag kunde delta i, även om jag var tvungen att hoppa över lunchen på Riddarhuset. Biskop Anders Arborelius OCD firade den heliga mässan; malteserriddarna bar sina svarta cucullor med ordenskors runt halsen och broderat på bröstet, malteserdamerna hade sin rödfodrade svarta kapuschongförsedda cape med vita malteserkors och malteserhjälpare bar röd tröja till svarta byxor och vit skjorta. Barn- och ungdomskören sjöng himmelskt vackert Kyrie och med förmiddagssolen i öst föll ljuset vackert genom högkorets stora fönster och lyste upp hela kyrkan. Stämningsfullt. Jag har under de sista tio åren kunna delta i gudstjänst och mässa någon gång vartannat år i Riddarholmskyrkan, och det är tillfällen väl värda att vänta på.

Ett bra tillfälle att fundera över ordens motto Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum.

Annonser

2 reaktioner till “”Maltesermässa” i Riddarholmskyrkan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s