Nämna en Telge:are

Som tidigare meddelats genom bl.a. Svenska Frimurare Orden har logen Telge nr 169 invigts på Igelsta gård lördagen den 14 september 2013. Detta är intressant, eftersom logen inte tillhör Svenska Frimurare Orden, utan Storlogen för Fria och Antagna Murare i Finland. Med andra ord, från och med nu finns en erkänd frimurarloge i Sverige som inte förutsätter en kristen bekännelse utan tro på ett Högsta Väsende.

Om detta kan förstås tyckas olika saker. Det har varit intressant att Sverige, som är ett av de mest sekulariserade länderna i världen, så länge har lyckats bevara ett frimureri som förutsätter kristen bekännelse. Det Danske Frimurerlaug af Gamle Frie og Antagne Murere – som förutsätter tro på ett Högsta Väsende – verkar i Danmark genom en överenskommelse med Danska Frimurare Orden gjord redan år 1961.

I Sverige har det under de senaste åren uppstått och reaktiverats flera olika icke erkända loger (SFL, JHS, UGLS och IOFM) för att fylla detta utrymme. Utvecklingen bland dessa loger har varit växlande och i något fall slutat med tvist i domstol. Att flera sådana icke erkända loger etablerats under de sista åren antyder dock att den principiella frågan är här för att stanna. Oavsett var man står i religionsfrågan är det därför bra att det nu skapats förutsättningar för en seriös organisation.

Det vanliga är att endast en frimurarorganisation etableras per land. Den språkmässiga samhörigheten mellan svenskar och finlandssvenskar, likaså att allt frimureri i Finland låg nere 1813-1920 har gjort att Svenska Frimurare Orden idag har svensktalande provinsialloge och loger i Finland genom överenskommelse med Storlogen för Fria och Antagna Murare i Finland och dess underlydande loger vilket är den erkända frimurarorganisationen i Finland (se Frimureriet i Finland). Det finns därför en liten elegant knorr att just Storlogen för Fria och Antagna Murare i Finland gjort en överenskommelse med Svenska Frimurare Orden om att öppna en loge i Sverige för dem som tror på ett Högsta Väsende.

EDIT: Här är länk till Fria och Antagna Murarelogen Telge nr 169

7 tankar på “Nämna en Telge:are

  1. Fast Telge hör ju som sagt inte till SFMO, så någon risk för sekularisering av SFMO finns ju inte…

  2. För det första, precis som Odur säger, tillhör Telge-logen inte SFMO. För det andra är Telge ingen ”sekulär loge” och därför behöver ingen oroa sig för ”sekularisering.”

  3. Sakligt har ni båda rätt men vänta snart kommer nästa steg… t.ex. några glada Göteborgare som tycker att för att kunna rekrytera en massa nytt folk av andra religioner och svenskar som är främmande för kristen tro så kan man skippa det jobbiga kristna kravet. ”Tänk så många nya medlemmar vi kan få som betalar dyra årsavgifter till vårt verksamhet och så öppet och bra det skulle bli!” Först någon enstaka loge och sedan är man där. Nu har ledningen dragit ur proppen ur flaskan.. 😦

  4. Det skulle kunna fungera precis tvärtom. Eftersom ingen reguljär loge i Sverige tidigare tagit in icke-kristna (men troende) personer har det varit lättare att kritisera SFMO. Nu finns alternativet för den som av någon anledning inte vill gå med i SFMO på grund av kristendomskravet. Visst har de funnits de som velat ”dra proppen ur flaskan” med motivet att ‘varför ska man i Sverige neka personer som kunnat bli frimurare i Danmark, England eller USA att bli frimurare i Sverige’. Nu finns ett alternativ för dem, om än utanför SFMO.

  5. Lite fakta om ”blå” frimureriets etablering i Sverige.

    Logen Telge 169 har som hemmaplats Igelsta gård i Östertälje. Logen gör tillsvidare sina gradarbeten i Helsingfors och Åbo. Tyngdpunkten på funktionen flyttas över till Sverige våren 2014. Det kommer att bildas två nya loger inom kort, den ena med tyngdpunkten i södra Sverige och den andra i Mälardalen.

  6. Storlogen för Fria och Antagna Murare i Finland har bildat ytterligare två loger i Sverige, Det Gyllene Snittet nr. 174 och Igelsta nr. 175. Båda logerna fungerar interimistiskt på Igelsta går i Östertälje. Logen Det Gyllene Snittet kommer senare att flytta till södra Sverige.

    Storlogen för Fria och Antagna Murare i Finland har bildat även ett eget distrikt för Sverige. Som Distrikt Stormäster fungerar Jean Franzén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.