En lunch att föredraga

Idag var jag inbjuden till ärevördiga Stockholm Rotaryklubbs lunch på Grand Hôtel för att hålla ett kortare föredrag om bärbara utmärkelser. Inbjudare var Gustaf W, som jag hade kontakt med första gången för tio år sedan då vi diskuterade ett studentordenssällskap. Ett tjugotal intresserade åhörare som fick en snabb vandring genom ordenshistorien, en beskrivning av de svenska riddarordnarna och de viktigaste medaljerna samt något att fundera över på temat ”en bärbar klapp på axeln”.

En av de mest intressanta kommentarerna kom från en f.d. ambassadör, som efter föredraget återgav hur han överlämnat Nordstjärneorden till förtjänta utlänningar på svenska statens uppdrag, och han vittnade om hur stort intryck Nordstjärneorden gör på mottagaren. De bär nordstjärnan med stolthet och inte sällan så snart tillfälle ges, svarar gärna på frågor om hur och varför de fått sin orden och det blir på så sätt en relation till Sverige för resten av personens liv (se ett udda exempel på aktning här). Kostnaden för detta synliga och starka band är i sammanhanget försumbar (ett ordensbrev och ett emaljerat förgyllt ordenskors), och han menade att det är synd att Sverige inte förstår vilken skatt detta är.

Man kan bara instämma och tillägga, att svenska riddarordnar till svenskar skulle kunna vara ett liknande kitt och verkligen något att föredraga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s