Nordstjärneorden is the new black

Det har på flera stället börjat surras om H.K.H. Prins Daniel i samband med det portugisiska statsbesöket: skälet till det är att H.K.H. Prins Daniel har Nordstjärneorden om halsen, vilket är en nyhet. Det är också en nyhet att orden bärs i svart band. Se här, skrolla ner en bit. Tittar man på det korta videoklippet som snurrar på samma sida, så ser man att även H.K.H. Prins Carl Philip har Nordstjärneorden i svart band om halsen. Inte han heller har burit Nordstjärneorden tidigare. Det är trevligt att se de kungliga prinsarna (utöver H.M.K.) bära Nordstjärneorden, och i synnerhet att det svarta bandet brukas.

I en Facebook-grupp återger en person att han ringt och kollat med Kungl. Maj:ts Orden vad skälet till detta är. Det visar sig att stormästaren, H.M.K., i våras har förtydligat att svenskar får Nordstjärneorden i svart band. I samband med ordensreformen 1975, då orden upphörde att delas ut till svenskar, beslutades att bandet skulle vara blått med en gul rand på vardera sidan för att tydliggöra att det är en svensk orden – därmed föll också intressant symbolik bort. Nordstjärneordens band var ursprungligen svart, vilket får sin förklaring i Palmstedts/Tessins brev till Fredrik I, där man förklarar att bandet skall vara svart eftersom det swarta är thet okunskapens mörker stiernans (Nordstjärnans) stråålar will genomlysa och med inspiration från den franska S:t Mikaelsorden.

Man får hoppas att bandet byts ut framöver även för övriga förläningar. Vem vill inte vara den stjärna som lyser i mörket?

1 tanke på “Nordstjärneorden is the new black

  1. Pingback: Nobelfesten 2013 | jonar242

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.