Det kejserliga huset av Etiopien och Sverige

Ganska snart efter att jag lagt upp en hemsida om bl.a. äkta/oäkta riddarordnar fick jag kontakt med R-RJohO professor Christopher Toll som då var den som inom Johanniterorden i Sverige hade ansvar för att övervaka de oäkta johanniter-/malteserordnarna i Sverige. Vi kom att inleda ett mycket fruktbart informationsutbyte i denna fråga, men jag förstod senare då jag köpt och läst Konow, Jan von (red.) (1995). Johanniterorden i Sverige: 1995. [Stockholm]: Johanniterorden s. 126-134 att Christopher hade varit engagerad för att rädda etiopiska kejserliga prinsessor (sic!) från etiopiskt fängelse.

En svältkatastrof bidrog till att kejsar Haile Selassie störtades av militären 1974. Därpå utropades en socialistisk stat och en våldsam kampanj mot oliktänkande inleddes. Ett antal ledande i det etiopiska samhället mördades och deras fruar skildes från sina barn och kastades i Akaki-fängelset, under mycket svåra förhållanden. Bland de fängslade kvinnorna fanns en dotter till den mördade kejsaren Haile Selassie jämte hennes fyra döttrar, vidare kronprinsens dotter (en felaktig uppgift i boken, se nedan), den förre statsministerns mor och dotter samt flera andra hustrur och döttrar till mördade ämbetsmän, totalt ca 50 kvinnor. Med start 1975 kom Christopher att under många år engagera sig i deras öde: aktionen kom att vidgas till att omfatta alla politiska fångar och kom att utsträckas till 1992, året efter att diktaturen fallit. Och allt började med att en enskild rättsriddare av Johanniterorden i Sverige engagerade sig vilket kom att understödjas av bl.a. både Johanniterorden i Sverige och i Tyskland. Artikeln i boken nämner inte prinsessornas namn, men av Christopher Buyers Royal Ark framgår detta genom att titta på år då de släppts ut från fängelse:

  • H.K.H. prinsessan (Le’ult) Sarah Gizaw, 1:a hertiginnan av Harar, hustru till kejsar Haile Selassies 2:e son H.K.H. prins (Le’ul) Makonnen Haile Selassie, 1:e hertigen av Harar.
  • H.K.H. prinsessan (Le’ult) Tenagne Worq, 2:a dotter till kejsar Haile Selassie, samt hennes döttrar.
   • H.H. prinsessan (Le’ult) Aida Desta
   • H.H. prinsessan (Immabet) Hiruta Mariam
   • H.H. prinsessan (Immabet) Sabla-Wangel
   • H.H. prinsessan (Immabet) Sofia

De kvinnliga medlemmarna av den kejserliga familjen frigavs oväntat 1988 (efter över 13 års fångenskap), de manliga året efter.

Relationerna Etiopien-Sverige började dock långt tidigare. Svenska missionärer har verkat i landet sedan 1800-talet. Under fyrtiotalet byggde svenska flygare och tekniker upp det etiopiska flygvapnet. Etiopien var också Sveriges första biståndsland. Samarbetet inleddes 1954 och har sedan dess framförallt koncentrerats på landsbygdsutveckling, undervisning, hälsa, skoglig utbildning och forskningsarbete. Svenska företag har också har funnits länge i Etiopien, delvis genom biståndet: Ericsson har t.ex. byggt upp landets telefonnät. Försäljningen av telefonapparater till Etiopien startade redan 1894. Genombrottet kom under 1950-talet då Ericsson levererade 500-väljarsystem och företaget försåg därefter Etiopien med telefonväxlar och tekniska tjänster fram till 1974. Idag har Ericsson återetablerat sig, liksom även andra svenska företag.

Att Sverige i över hundra år haft närmare kontakter med Etiopien än något annat afrikanskt land har kommit att återspeglas genom ordensförläningar: statskalendern listade fram till 1956 ordensinnehav, ex. Abessinska, sedermera Etiopiska, Treenighetsorden (AbessTO/EtTO) och av Sveriges Ridderskaps- och Adels kalender framgår att det har funnits personer som fått Etiopiska Stjärnorden (EtSO) och Etiopiska Menelik II:s orden (EtMenO) i livet in på 2000-talet. Det finns också en lång rad ordensutväxlingar mellan furstehusen genom statsbesök.

 • H.M. Kejsaren Haile Selassie RSerafO 1924, mkedja 1954
 • H.M. Kejsarinnan Menen LSerafO 1959
 • H.K.H. Kronprinsen Asfa Wossen Haile Selassie KmstkVOmkedja 1935 och RSerafO 1954
 • H.K.H. Kronprinsessan Medferiash-Worq LSerafO 1959
 • H.K.H. Prins Makonnen Haile Selassie, 1:e hertigen av Harar, KmstkVO 1935 och RSerafO 1954
 • H.K.H. Prinsessan Sarah Gizaw, 1:a hertiginnan av Harar, LSerafO 1954 (ovan)
 • H.K.H. Sahle-Selassie RSerafO 1959.
 • H.K.H. Mahsente LSerafO 1959.

Det vill säga, kejsaren av Etiopien med fru samt de tre sönerna med fruar. Från svensk sida har Kung Gustav V, Gustaf VI Adolf och H.K.H. prins Wilhelm, hertigen av Södermanland erhållit Abessinska (sedermera Etiopiska) Salomos (Insegels?) orden (Abess/EtSalomO); H.K.H. prins Bertil, hertigen av Halland erhöll EtSalomO och StkEtMenO. Drottning Louise erhöll Etiopsika Sabaorden som är kejsarhusets damorden.

Den nuvarande kronprinsen av Etiopien (1997-), H.K.H. Zera Yakob Amha Selassie f. 1953, är av hälsoskäl förhindrad att vara aktiv. Befogenheterna har därför överförts till ett kronråd, som sedan dess återinförande 1993 (som förberedelse för Zera Yakobs tid som kronprins) har letts av H.K.H. Ermias Sahle Selassie. Ermias är barnbarn till kejsar Haile Selassie genom dennes tredje son och står formellt som nr 9 i succession efter Zera Yakob.

Det verkar finnas ett intresse från kejsarhusets sida att inte enbart låta sin koppling till Sverige vara historisk. På senare tid har jag sett bl.a. en bekant som erhållit StkEtMenO bl.a. som ett resultat av att han verkat inom Ericsson i Etiopien för att bygga upp telefonsystemen igen efter att dergen hade störtats. Inte utan inspiration av Christopher har även jag av och till bistått kejsarhuset av Etiopien och dess europeiska representation, inte minst eftersom det är ett ärevördigt kristet kejsarhus med klara historiska kopplingar till Sverige. Förhoppningsvis finns ytterligare svenskar som vill verka för att stärka detta band.

Annonser

En tanke på “Det kejserliga huset av Etiopien och Sverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s