Tio år med Heliga gravens orden – och himlen därtill

Genom tre dekret daterade 21 november 2003 fastslog stormästaren, Hans eminens kardinal Furno ett nytt svenskt ståthållarskap (Lieutenancy) för Heliga gravens av Jerusalem riddarorden. Tioårsjubiléet har gett ståthållarskapets sammankomst 25-27 oktober en festlig inramning.

Investitursceremonierna inleds med en vigiliemässa under fredagskvällen, vilket minner om den medeltida riddarvakan där riddarexpektanten badade och renades på utsida (jfr Order of the Bath) och renades på insidan genom bikt, syndernas förlåtelse och bön. Helgens investitursceremoni avslutas med firandet av Palestinas drottning under söndagen.

Mitt deltagande inskränkte sig till lördagen, som inleddes med ett par intressanta föredrag: ståthållarskapets kansler, KPåvlHGO Davor Zovko inledde med att tala om salige kardinal Stepinac (medlem av PåvlHGO) som är en viktig person i kroatisk nutidshistoria. Därefter talade ståthållaren, StOffPåvlHGO Stefan Ahrenstedt tillsammans med ledamoten av stormagistraten, StkPåvlHGO Bo J. Theutenberg om ordens consulta i Rom i september och visade bilder. Ett arbete pågår för att modernisera ordens konstitution och det finns tankar på att utsträcka ordens hjälpverksamhet till områden som ligger utanför det Heliga landet.

Den högtidliga pontifikalmässan gavs en trevlig musikalisk inramning genom Iva Lucic, sopran och kanslern som är en utmärkt baryton samt en barockensemble och kroatiska katolska missionens kör. Utnämningsdekret upplästes, två nya riddare dubbades av ståthållarskapets storprior, biskop Anders Arborelius och mottog investitur. En hel del bekanta personer deltog som gäster, hamnade själv på samma bänk som Svenska Heraldiska Föreningens ordförande Henric Åsklund och bredvid Gunilla Kinn Blom. Eftersom antagning av nya riddare och damer sker inom ramen för en mässa , är det varje år ett antal ”vanliga” kyrkobesökare som nyfiket undrar vad detta är för något.

Efter mässan följde mingel i domkyrkosalen innan middagen vidtog, som – förstås – RPåvlHGO Edward Blom hade komponerat: blåmusselsoppa till förrätt, kalvinnerfilé med potatisgratäng och hjortronparfait som avslutning. Allting gott och alldeles för mycket! Nu upplästes även utnämningsdekret för två förtjänstkors till två icke-katoliker och ståthållaren fäste dessa, nr 4 och 5 i ståthållarskapets historia runt mottagarnas hals. Väldigt roligt och välförtjänt.

Efter kaffe och mer mingel troppade folk av så sakteliga, men en liten skara fortsatte högst upp i Skatteskrapan för en drink och ytterligare samspråk: baren visade sig heta Himlen skybar. Kanske ett passande slut på dagen.

EDIT: Ståthållarskapet skriver på sin webbplats om sammankomsten.

P.S. En särskild hälsning á votre santé till en av ståthållarskapets Grand Old Men Bernt Karlsson som dessvärre saknades och var saknad. D.S.

Annonser

One thought on “Tio år med Heliga gravens orden – och himlen därtill”

  1. Jonas, tackar Dig ödmjukast för den vänliga hälsningen. Anden är villig men köttet är svagt stämmer bra på mitt nuvarande hälsotillstånd. Mina vänner och grannar Åke och Inger Nordqvist har berättat om begivenheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s