Romantisk skildring från 1881 av ordensritual runt 1811

Jag tror att det finns många som undrar hur det låter, vad som sker under och i anslutning till en sammankomst i ett ordenssällskap. Det finns många skildringar från utlandet men inte så många från Sverige. Eftersom Projekt Runeberg har lagt ut Crusenstolpe, Magnus Jacob (1881). Karl Johan och svenskarne: romantisk skildring. Stockholm: Bonnier är det lätt att hamna i en romantisk skildring av Carl XIII i avsnittet ”Frimurarhuset Måltidsloge”, .

Jag kan inte spekulera i hur mycket av detta som i sig är korrekt. Skildringen beskriver händelser 70 år före bokens tillkomst. Men boken kan mycket väl i sig ha inspirerat ritualer och ceremonier i andra sällskap och ordenssällskap (än just SFMO) bildade efter år 1881, alternativt inspirerat nya grader som införts efter 1881 i äldre ordenssällskap.

Därför har även en romantiserad skildring på något sätt ändå blivit allvar och ”sanning”. Så en viss s.k. spoilervarning bör rimligen utfärdas för den som är intresserad av att söka sig till ett ordenssällskap, men kanske intressant för att få en känsla av hur ceremonierna i ett ordenssällskap kan te sig. Här börjar avsnittet i boken…

(En mer parodisk skildring stod Galenskaparna & Aftershave för år 1993 med Pompom-orden i serien Tornado)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s