Johanniterordnar och Suveräna Malteserorden i Stockholm

Tidigare i min blogg har jag skrivit om den Suveräna Malteserordens 900-årsfirande. Detta uppmärksammades också genom att Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf tog emot H.M.E.H. prinsen och stormästaren för SMaltO Fra’ Matthew och kommendator för JohO Henric Ankarcrona i Prinsessan Sibyllas våning på Kungl. Slottet i Stockholm under oktoberHans Majestät hade bjudit in den protestantiska Johanniterorden i Sverige och den katolska Suveräna Malteserorden då de båda organisationerna bedriver ett internationellt hjälparbete främst inom sjukvård, ambulanstjänst och utbildning. Bägge riddarordnarna driver en omfattande insamlingsverksamhet där medlen används för hjälp vid uppkomna katastrofer. H M Konungen är sedan 1974 Hög Beskyddare för Johanniterorden i Sverige. 

Vart tredje år arrangeras ett s.k. JOINT Alliance-möte där Johanniteralliansen och associationer inom Malteserorden möts för diskussioner. Kommendator Henric Ankarcrona var värd för årets JOINT Alliance möte som i år gick av stapeln i Stockholm. Diskussioner handlar ofta om hur de båda organisationerna kan samarbeta nationellt men även internationellt i olika hjälpinsatser.

Det firades även en gemensam ekumenisk gudstjänst i Tyska kyrkan. Under vistelsen i Sverige besökte de internationella företrädarna Stockholms sjukhem och Stockholms Stadsmission men även det Kungliga Slottet där bl.a. ordensintendenten Tom C. Bergroth tog emot och visade ordensutställningen. Utanför programmet arrangerades tydligen ett besök söndagen 6 oktober till Vadstena då Prinsen och Stormästaren Fra’ Matthew firade en mässa enligt tridentinsk rit arrangerad av den Skandinaviska Associationen av SMaltO. 

Johanniterna verkar över hela världen och finns representerade i 153 länder. Med cirka 400 000 volontärer är Johanniterna en av världens största välgörenhetsorganisationer. Den Suveräna Malteserorden är beskyddare åt Malteser International, som är en fristående organisation ursprungen ur tyska Malteser Hilfsdienst. Malteser International är på plats i mer än 20 länder och erbjuder olika former av hjälp, allt från katastrofhjälp till medicinskt/sanitärt bistånd. Den Suveräna Malteserorden har en permanent observatörsplats i FN: ordens suveränitet och dess neutralitet har varit av stor betydelse för att nå och vårda ”våra Herrar de Sjuka” – i enlighet med Ordens motto Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum (Till trons försvar och till de fattiga och sjukas hjälp).

De bägge riddarordnarna är även ansvariga för var sitt sjukhus i Palestina, St. John Eye Hospital i östra Jerusalem och Holy Family Hospital i Betlehem. Dessa båda sjukhus tar emot behövande oavsett religion, ursprung eller finansiella medel. Få uppmärksammar den viktig roll riddarordnarna spelar för att inte bara ge vård och stöd, utan ge jobb åt människor i regionen.

Malteserorden är en religiös riddarorden där stormästaren väljs av de s.k. Fratres. Jag har fått information av presidenten för Skandinaviska Associationen att det idag finns lite mer än 60 medlemmar som är s.k. rättsriddare (professed fratres, professbröder) , medlemmar som avlagt de tre löftena om fattigdom-, kyskhet- och lydnad som innebär att medlemmen blir munk men inte lever i ett kloster. 60 medlemmar av 13 500 kanske inte är så mycket men det har tydligen aldrig varit fler professbröder än nu i modern tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s