Konungens medaljförläningar 29/1 2014

Flaggorna på bussar och spårvagnar påminner om att idag är det H M Konungens namnsdag: då offentliggörs vilka som beslutats förlänas H M Konungens medalj. Listan innehåller bl. a. sångaren i Kent Joakim Berg som gick ”Sam” året under mig på S:t Eskils gymnasium i E-tuna. Per Nuder fordrar ingen närmare presentation, intressant att även f.d. socialdemokratiska statssekreteraren Agneta Bladh medaljeras. Så ock ”Hebbe lille” från barndomens oförglömliga tv-serie ”Albert & Herbert”. Men det allra roligaste är att se överstelöjtnanten och RTyskJohO Magnus Bratt på listan: varma gratulationer!

EDIT: Nu har ett filmklipp lagts till, där vice ordenskansler på Kungl. Maj:ts Orden Staffan Rosén och ordenskanslisten på Kungl. Maj:ts Orden Anna Lilliehöök inleder med en översiktlig bakgrund kring H M Konungens förlänande av medaljer. I klippet ser man också själva överlämnandet av medaljerna. Ärkebiskop Anders Wejryd tackar å medaljörernas vägnar och H M Konungen resonerar kring vad medaljerna betyder. Sevärt!

Annonser

2 reaktioner till “Konungens medaljförläningar 29/1 2014”

  1. Roligt att se så många förtjänta bli belönade. Jag har funderat på en sak: ÖB och adjutanterna får garanterat medalj, men knappt några andra militärer. Borde inte generalerna och förbandscheferna också kunna komma ifråga? Jag tycker inte att de är särskilt välrepresenterade.

    1. Har inte hunnit kolla om det stämmer, men om så är fallet finns nog flera bidragande aspekter. För att få en medalj måste man väl föreslås och det kanske inte sker eftersom man tror att ”någon annan” gör det.

      Det kan också handla om att medaljförläningarna ska spegla hela samhället och Förvarsmakten står ju – dessvärre – för en krympande del av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s