International Order of St. Stanislas

Jag har läst för mycket kring denna orden på Internet för att inte kommentera en del… Låt det vara sagt att jag som riddare av kejserliga Ryska Sankt Stanislausorden kan misstänkas vara mindre opartisk, men jag ska försöka hålla mig till principerna.

För att instifta en riddarorden måste man vara statschef eller, enligt vissa, huvudman för ett tidigare regerande furstehus. Framlidne Julius Nowina-Sockolnicki påstod sig ha tillträtt som exilpresident av Polen 1972. År 1979 instiftade han The Order of St. Stanislas. Det hade kunnat falla väl ut om hans exilpresidentskap hade erkänts av den staten Polen 1990. Så är inte fallet. Tvärtom framgår det klart och tydligt på polska presidentens webbplats att de ser en helt annan kedja av polska exilpresidenter mellan 1972-1990. Orden betraktas därför inte av experter som en äkta riddarorden.

Tydligen har det uppstått en schism i denna orden år 2004. Resultatet blev en ukrainsk gren kallad The International Order of St. Stanislas. Denna gren verkar sedan ha fått en större spridning än den ursprungliga orden, vilket är intressant eftersom International i riddarordnars namn indikerar att orden inte är knuten till en stat eller till ett furstehus och alltså per definition inte kan vara en äkta riddarorden.

internationella ordens engelska webbplats, likaså den norska nedan, görs gällande att båda exilpresidenterna erkändes av Polen 1990 men att republiken Polen inte hade någon användning för Order of St. Stanislas och därför lät Nowina-Sockolnicki behålla sin orden. En högst tveksam uppgift eftersom det – som sagt – är uppenbart från polska republikens webbplats att Polen endast har erkänt den andra serien exilpresidenter.

International Order of St. Stanislas in Norways Facebook-grupp anges att

Den Norske Ordenen av St. Stanislas er en del av av Den Internasjonal Orden av St. Stanislas. Norske Ordenen av St. Stanislas kan utføre sine egne investitures fra April-/mai 2014. Investitures skal gjennomføres minst en gang per år. Diplom skal utstedes med signaturer og stempel av den nasjonale Grand Prior og den internasjonale Grand Master.

En norsk orden?!? Efter letande visar det sig på den norska webbplatsen att en rysk prinsessa har ställt sig som beskyddare till den norska grenen. Här visar på att man är mindre bevandrad i vad som är möjligt och omöjligt i riddarordenssammanhang: det är endast huvudmannen/-kvinnan i ett furstehus som har fons honorum. En rysk prinsessa av huset Romanov räcker inte: i detta furstehus står prinsar och prinsessor längre från tronanspråk än storfurstar och storfurstinnor. Och en norsk orden av en ukrainsk utbrytargren av en polsk återvändsgränd till återupplivning av en orden som sedan 1832 ändå är en rysk kejserlig riddarorden? Kära nån.

Ordenskorset för den norska (eller Storbritanniska) grenen har inte den polska grenens vita örn i korsvinklarna, utan en vitemaljerad oval, krönt, med ett rött S:t Georgskors i ovalen. Ukrainare har den karaktäristiska ukrainska kronan i korsvinklarna. Caveat Emptor!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s