Katolska ärkebrödraskap, brödraskap och SSB

År 2006 mötte jag för första gången själv något som kanske kan beskrivas som riddarordnarnas kusin, de katolska (ärke)brödraskapen som huvudsakligen finns i Italien, Spanien och Portugal. De är lekmannasällskap, instiftade som kristtrogna sammanslutningar (Private Associations of Christ’s Faithful) i enlighet med katolska kyrkans kanoniska rätt. Ett ärkebrödraskap har rätten att själv instifta lokala brödraskap.

Det jag stötte på var Veneranda e Nobile Arciconfraternita dei Santissimi Apostoli Pietro e Paolo som tillsammans med Ungerska Vitézorden och Portugisiska Sankt Mikaelsorden (och dess brödraskap) antog nya medlemmar i ärkebrödraskapets egen kyrka i Casale Monferrato, Italien. Som andra katolska (ärke)brödraskap finns ett yttre tecken på det andliga åtagandet. Vanligen i form av klädedräkt (cape eller mantel), men här i form av en stor oval silverplåt, präglad med ärkebrödraskapets symbol och buren i ett smalt sidenband. D.v.s. inga grader eller klasser, alla på samma nivå. En intressant upplevelse att hitta ännu en form att uttrycka kristen hängivenhet. Sedan dess har jag förstått hur utbrett fenomenet med (ärke)brödraskap är i den katolska kristenheten.

20140210-005722Finns något liknande i det lutherska Sverige? Svårt att säga, det är i vart fall inte lika tydligt reglerat som i Katolska kyrkan och kanske inte lika känt. Det jag först kommer att tänka på är Societas Sanctæ Birgittæ (SSB): ett högkyrkligt sällskap för medlemmar av Svenska kyrkan, där damer och herrar bär ett ordenstecken som utgår från Sankta Birigittaordens huvudbonad, vitt med Kristi fem röda sår. För lekbröderna endast ett kors med fem röda punkter, för leksystrar är korset inskrivet i en cirkel och de röda punkterna utgörs av ädelstenar, men ordenstecknen bärs inte som riddarordnar utan i en tunn kedja om halsen. För präster i SSB är dock korset rött med en vit rundel i mitten: och då är vi strax i det som gav inspiration till artikeln: dödannonsernas små illustrationer kan ge mycket information för en uppmärksam: en av prästerna i SSB har uppenbarligen gått bort vilket syntes i lördagens SvD…

Fotnot: SSB ska inte förväxlas med den självutnämnda riddarorden Frälsarens och den Heliga Birgittas av Sverige riddarorden.

5 reaktioner till “Katolska ärkebrödraskap, brödraskap och SSB”

 1. Finns fler av dessa, oftast högkyrkliga, bönegemenskaper. På rak arm kommer jag på:
  SSL – Societas Sancti Laurentii (knutet till Laurentiistiftelsen i Lund), som jag själv tillhör. Här har lekbröder/-systrar samma kors som prästvigda. Korset är ett enkelt silverkors med ett kristusmonogram på åtsidan och SSL på frånsidan.
  SSS – Sodalitium Sancti Sigfridi (centrum i Växjö stift), ordenstecken ett likarmat silverkors med kvadrater ytterst på korsarmarna och på dem bokstäverna S S S, på nedre korsarmen en heraldisk bild av S:t Sigfrid.
  SCA – Sodalitium Confessionis Apostolicae (centrum i Lunds stift), tyvärr avsomnat sedan ett par år.

  1. Intressant, hade ingen koll på vilka fler som finns. Bärs de på samma sätt som SSB, i en tunn kedja som Kon:sGMmkedja?

   1. Ja. Inom SSL får man korset vid upptagandet som broder/syster (efter en tid som novis), medan man själv införskaffar kedjan. De varierar alltså i utseende. Jag har en lite större ärtlänk (det var vad guldsmeden kunde erbjuda som metervara när jag togs upp), medan andra har tunnare kedjor.

 2. Vad gäller för bäranderegler för dessa ”ordenstecken”? Jag tänkter främst på de svenska sällskapen även om det inte är ointressant vad som gäller för de romersk-katolska.

 3. Det blir lite fel om man jämför dessa sällskap med riddarordnar eller utmärkelseordnar. Det är mer åt de religiösa ordnarna och deras så kallade tredje ordnar. En tredje orden är ”light”-versionen av de religösa ordnarna (ex. franciskaner, dominikaner). De avger löften att följa förstaordens ideal men avger inte kyskhets- eller fattigdomslöften. De lever vanliga liv med jobb, familj osv.

  SSB är ingen tredje orden men har på ett liknande sätt nära band till Birgittinerorden. De avger löften att följa SSB:s ordensregel med bland annat bestämda tider för förbön för de andra medlemmarna.
  De faller således utanför de ”bäranderegler” och det är inte intressant om de är godkända av något statsöverhuvud, även om de tredjeordnarna som är fast knuten till någon av de religiösa ordnarna är sanktionerade av påven.
  Se ex. franciskanernas tredjeorden som i Sverige i en del är verksamma inom svenska kyrkan. http://fto.st

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.